Останките на трима полски президенти в изгнание бяха транспортирани в Полша

Проектът за връщане на тленните останки е под патронажа на президента Анджей Дуда и беше започнат през 2018 г. на стогодишнината от възстановяването на независимостта на Полша

Актуални новини
20:42 - 12 Ноември 2022
4193
Останките на трима полски президенти в изгнание бяха транспортирани в Полша

Тленните останки на трима бивши полски президенти в изгнание бяха репатрирани в Полша от военно гробище във Великобритания, съобщи полската агенция ПАП, цитирана от БТА.

На 3 ноември телата на Владислав Рачкевич (президент на Полша в изгнание от 1939 до 1947 г.), Август Залески (1947-1972 г.) и Станислав Островски (1972-1979 г.) бяха ексхумирани от секцията за полски военни гробове на гробището в Нюарк на Трент, Нотингамшир, Централна Англия.

Самолетът с тленните им останки кацна на военното летище във Варшава днес следобед.

Полският министър-председател Матуш Моравецки заяви по време на церемонията по посрещането, че тримата президенти "са пазители на паметта и приемствеността на полската държава и пазители на надеждата".

"В мрачните времена на комунистически плен те запазиха отличителните знаци на Република Полша", каза той.

"Благодарение на тяхната упоритост полската нация издържа десетилетия наред в комунистически плен и оцеля до 1989 г., когато за нас настъпи зората на свободата", добави Моравецки.

Церемониите по погребението и препогребването бяха насрочени за днес следобед в новосъздадения Мавзолей на президентите на Република Полша, разположен в храма "Божие провидение" във Варшава, където ще бъдат положени тленните останки на тримата президенти.

В мавзолея ще бъдат положени и тленните останки на Ришард Качоровски, последния полски президент в изгнание, който беше сред жертвите на катастрофата на полския президентски самолет в Русия през април 2010 г. Той е погребан в Пантеона на великите поляци в храма "Божие провидение".

Останалите полски президенти в изгнание - Едвард Рачински (1979-1986 г.) и Кажимеж Сабат (1986-1989 г.) - ще имат символични гробове в мавзолея. Рачински, починал през 1993 г., е погребан в Рогалин, някогашното имение на семейството му в Западна Полша, а Сабат, починал през 1989 г., е погребан в Лондон.

Проектът за връщане на тленните останки е под патронажа на президента Анджей Дуда и беше започнат през 2018 г. на стогодишнината от възстановяването на независимостта на Полша като кампания на полското правителство "Мисия: Свободна Полша".