Оставиха Иванчева под домашен арест

Спецсъдът реши, че има опасност кандидат кметът на София да извърши ново престъпление, или пък да се укрие

Новини
18:36 - 11 Октомври 2019
2535
Оставиха Иванчева под домашен арест

Апелативният специализиран наказателен съд не уважи искането на подсъдимите Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров да им бъде изменена мярката от „домашен арест” в по-лека. Мотивът на апелативните съдии за това решение е, че осъдените за подкуп на първа съдебна инстанция могат да се укрият или да извършат ново престъпление.

Апелативният спецсъд назначи и допълнителна графологична експертиза на тефтерчето от дамската чанта на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. Това стана по искане на прокурорите по делото на първото заседание на втора инстанция.

Иванчева, Биляна Петрова и адвокатът Николай Хаджигенов обсъждат корупционното дело пред Специализирания съд. Снимка:БГНЕС

Заседанието на съда започна със скандал, след като Иванчева поиска отвод на целия апелативен спецсъд, защото „с изключение на 1-2ма всички са пристрастни“. Съдът напомни на адвокатите на подсъдимите, че Висшия съдебен съвет отказа да образува дисциплинарно производство срещу съдия Ушев за нарушения по повод делата срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров. А случайното разпределение на делото в Апелативния спецсъд е станало в присъствието на подсъдимите и техните защитници.

„Ако съдът си прави отвод без доказателства, че е пристрастен, на практика се дава възможност на страните да си избират подходящи съдии“, заяви съдия Ушев.

Искането на подсъдимите да бъде разпитан зам.-главния прокурор Иван Гешев защо е присъствал на ареста им, също бе отхвърлено от съда. Мотивът е, че в качеството си на зам.-главен прокурор той може да присъства на всички операции на прокуратурата в страната.