Оставиха масовия убиец Брейвик да гние сам в килия

Норвежкият съд не отмени изолацията на крайнодесния фанатик

Новини
14:08 - 12 Януари 2024
2279
Оставиха масовия убиец Брейвик да гние сам в килия

Андерш Беринг Брейвик, крайнодесният фанатик, който уби 77 души при двойни атаки в Норвегия през 2011 г., остава "много опасен" и трябва да бъде държан в изолация в затвора, постанови норвежкият съд, цитиран от Ройтерс.

44-годишният затворник съди норвежката държава в опит да сложи край на годините си на изолация в затвора и да премахне ограниченията върху кореспонденцията си с външния свят. Петдневното изслушване приключи в петък.

Той е държан в изолация, откакто уби осем души с кола бомба в Осло и застреля 69 други, повечето от които тийнейджъри, на остров Ютьоя.

Андреас Хетланд, представляващ Министерството на правосъдието, каза в заключителната си реч в петък, че "няма основание за твърдението, че човешките права на Брейвик са нарушени".

"Брейвик остава много опасен", каза той пред съда.

"Все още има голяма опасност той да извърши насилие или да вдъхнови други (да извършат насилие)."

В четвъртък психиатърът на Брейвик каза, че не смята, че Брейвик се намира в състояние на тежка депресия.

Адвокатите на Брейвик твърдят, че Норвегия нарушава Европейската конвенция за правата на човека, включително раздели, в които се казва, че никой не трябва да бъде подложен на "мъчения или нечовешко или унизително отношение или наказание".

Неговата изолация за повече от десетилетие го е оставила в "заключен свят" само с надзиратели и други служители на затвора, чието задължение е да поддържат дистанция, каза неговият адвокат Ойщайн Сторвик пред съда в понеделник.