Оставиха в ареста бащата на кмета на Омуртаг

Мъжът е обвинен в ръководство на организирана престъпна група

Топ
22:24 - 21 Февруари 2024
4033
Оставиха в ареста бащата на кмета на Омуртаг

Окръжният съд в Търговище e наложил мярка за неотклонение „задържане под стража" на бащата на кмета на Омуртаг. 

На мъжа с инициали Х. Х. е повдигнато обвинение по чл. 321, ал. 3, пр. 2 и пр. 14, т. 1 от Наказателния кодекс за това, че в периода от началото на 2019 г. до момента е ръководил организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване на престъпления по чл. 282 (Престъпления по служба) от Наказателния кодекс, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода" повече от три години, съобщи говорителят на институцията Десислава Здравкова.

Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица.

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов бе арестуван, след което получи инфаркт и сега е в болница. Ешрефов е настанен в Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (ОАРИЛ) на болницата в града, съобщи брат му Джафер Ешрефов. По думите му състоянието на кмета е тежко.

Ешреф Ешрефов бе задържан по обвинение, че в качеството си на длъжностно лице е участвал в организирана престъпна група.

Джафер Ешрефов присъства на делото за гледане на мярката за неотклонение на задържания вчера негов баща Х.Х., който е обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 г. до датата на привличането в Омуртаг и на територията на община Омуртаг ръководил организирана престъпна група.

Делото започна следобед и премина при закрити врата, заради наличие на класифицирана информация. До решението се стигна след четиричасово заседание.

Според искането, внесено от Софийска градска прокуратура, е налице „трайно сдружение", три или повече лица да вършат съгласувано престъпления. Трайността произтича от данните за времето на продължителност на съществуването и продължаваща усложнена престъпна дейност на три лица при липса на основание да бъде определена тази дейност като инцидентна.

Съдът счита, че представените медицински документи от защитата (за хипертония и захарен диабет) не дават основание да се счита, че обвиняемият страда от заболявания, несъвместими с изпълнение на мярката за неотклонение „задържане под стража".

Съдът, като взе предвид изключително високата обществена опасност на деянието, реалната опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление, а събраните многобройни доказателства сочат, че обвиняемият е най-малкото съпричастен в извършване на престъплението, прецени искането за правилно, обосновано и законосъобразно и постанови мярка за неотклонение „задържане под стража" по отношение на Х. Х.

Определението на Окръжния съд в Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна. При обжалване делото е насрочено за 5 март 2024 г., вторник, съобщава БТА.