Оставиха в ареста тартора на групата, опитала да присвои 9 668 160 лв. от ДДС

Новини
17:26 - 26 Февруари 2024
2653
Оставиха в ареста тартора на групата, опитала да присвои 9 668 160 лв. от ДДС

50-годишният Мартин Д. от Пазарджик, който чрез фирмата си в София, се е опитал да присвои 9 668 120 лв. от неправомерно деклариран ДДС, остава в ареста.

Това реши Окръжният съд в Пазарджик, който уважи искането на Окръжна прокуратура за вземане мярка за неотклонение „задържане под стража" срещу бизнесмена.

Мартин Д. е обвинен за това, че на 14 декември 2022 г. като управляващ и представляващ търговско дружество, в съучастие с В.Д., е направил опит да получи от държавния бюджет 9 668 160 лв., която сума е представлявала неправомерно деклариран ДДС за възстановяване като е представил пред НАП документи с невярно съдържание. Мартин е шестият обвиняем по делото за фиктивните продажби на трюфели, което се гледа в съда в Пазарджик.

От събраните по делото доказателства (писмени и веществени доказателства, разпити на свидетели) съдът счете, че е налице обоснованото предположение, че Мартин Д. е извършил престъплението, за което е обвинен.

Беше отчетена високата обществена опасност на деянието, което е за тежко престъпление против данъчната система и за което се предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години и конфискация на имущество. Налице е реалната опасност от извършване на друго престъпление и реалната опасност обвиняемия да се укрие, тъй като има данни за многократните му пътувания и контакти в чужбина.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3-дневен срок. Делото е насрочено за 29 февруари 2024 год. от 10,00 ч., информира пресаташето на Окръжен съд-Пазарджик Маринела Чавдарова.