Оставка в Канада заради скандала с украинския нацист от Втората световна война

Председателят на Камарата на представителите Антъни Рота бе принуден да се оттегли

Новини
21:42 - 26 Септември 2023
5986
Оставка в Канада заради скандала с украинския нацист от Втората световна война

До оставка се стигна в Канада заради скандала с украинския нацист от Втората световна война, съобщава BBC. Председателят на Камарата на представителите Антъни Рота (на снимката) бе принуден да се оттегли.

След като първоначално се противопостави на призивите да се оттегли, Рота все пак напусна поста във вторник след среща с партийни лидери в Отава.

"Трябва да се оттегля като ваш председател, каза той в парламента. Отново изразявам дълбокото си съжаление."

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо каза в понеделник, че е изключително разстроен, че това се е случило.

"Това е нещо, което е дълбоко смущаващо за парламента на Канада и по този начин за всички канадци", каза той пред репортери.

Инцидентът миналия петък предизвика световно осъждане.

Припомняме, че на еврейските общности по света бе поднесено извинение за гаф свързан с посещението на украинския президент Володимир Зеленски,

по време на което депутати почетоха ветеран, обвинен в принадлежност към нацистка дивизия през Втората световна война.

Беше разкрито, че членове на парламента от различни партии са почели 98-годишен ветеран в петък с овации, малко след като Зеленски се обърна към Камарата на общините на Канада.

Ярослав Хунка беше почетен от Рота, който представи Хунка като канадско-украински герой от войната от неговия политически район.

Еврейските групи за защита на приятелите на Центъра на Центъра "Симон Визентал" и B'nai Brith Canada 

осъдиха отдаването му на почит като смущаващо и "отвъд възмутително",

тъй като той се е биел с Първа украинска дивизия - известна също като 14-та гренадирска дивизия на Waffen, която служи под командването на нацистите.

В изявление по-късно, Рота каза, че наскоро е научил "повече информация, която ме кара да съжалявам за решението си". Той каза, че поема цялата отговорност.

Историята бързо беше отразена от руските държавни медийни уебсайтове RT и Sputnik.

Руското посолство в Канада публикува в социалните медии, че това е "оскърбление към паметта на синовете и дъщерите на Канада, които се бориха с нацизма през Втората световна война".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че

гафът показва пълно пренебрежение към историята.

"Подобна небрежност на паметта е възмутителна", каза Песков пред репортери. "Много западни страни, включително Канада, отгледаха младо поколение, което не знае кой с кого се е борил или какво се е случило по време на Втората световна война. И не знаят нищо за заплахата от фашизма."