Оставката на Боби не решава проблема

Ключът от бараката е скрит другаде, а спасението е в ръцете на самите давещи се

Спорт
14:04 - 18 Ноември 2023
8553
Оставката на Боби не решава проблема

Животът ме учи много точно да определям причините за един проблем, тъй като правилната диагноза е ключова за неговото ефективно и бързо решаване.

Управлението на Боби Михайлов очевидно отдавна се превърна в огромен проблем за българския футбол, довел до тоталния му упадък. Нека тогава си отговорим на няколко въпроса, разкриващи как и защо се стигна до това.

КОЙ причини проблема "Боби и ко" - причиниха го българските футболни клубове, конкретно мнозинството от техните представители-делегати, които на всеки Конгрес избират отново и отново за президент Борислав Михайлов?

КОГА се появи проблемът "Боби и ко" - на 30 януари 2009 г.?

КАК се появи проблемът "Боби и ко" - с една кратка промяна в Устава на БФС?

ЗАЩО се появи проблемът "Боби и ко" - защото футболните хора гласуваха да премахнат ЛИМИТА В МАНДАТИТЕ на президента на БФС?

Ето къде се крие ключът от бараката, позволил безсрочното управление на самозабравилия се Борислав Михайлов и създал предпоставки за 18-годишния упадък на българския футбол. А в случая спасяването на давещите се е дело на самите давещи се...

За тези, които са забравили да припомня: Боби Михайлов не събори Батето, както масово се твърди днес. Събори го британската медийна група ВВС чрез един репортаж със скрита камера от стая в столичен хотел, след който ФИФА и УЕФА заявиха, че Иван Славков трябва моментално да се махне от българския футбол. Тогава, на 21 октомври 2005 г., силно повлияни от световния скандал, българските футболни люде решиха на Конгреса избрал за президент Борислав Михайлов да поставят ЛИМИТ ОТ ДВА МАНДАТА ЗА ПРЕЗИДЕНТА на БФС.

С тази промяна Боби можеше да управлява максимум 8 години и да сдаде поста най-късно през 2013 г. без да сътвори огромните простотии, довели до разпад българския футбол и до извращенията около стадион "Васил Левски". И още - тази промяна щеше да съхрани като национални идоли част от героите от САЩ'94, вместо да се превърнат днес в най-омразните в държавата.

Да, ама не...

Още на следващия Конгрес на 30 януари 2009 г. първа точка в Дневния ред бе "Промени в устава" и те бяха - нали се досещате - "Отмяна на лимита в мандатите на президента на БФС"... Футболните хора вдигнаха послушно ръце, бетонираха безсрочно президента и така родиха "проблема "Боби и ко".
Защото безкрайната власт на разполагащи с огромен финансов и обществен ресурс и същевременно податливи на изкушения, безотговорни и некадърни управленци отваря широко вратите за черно тото, корупция, лоши практики и самозабрава. Оттам до упадъка на една система има само една крачка.

Днес виждаме как - усетили възможност за изгода - всички се опитват да се пришият към отстраняването на един проблем без да индикират генезиса му. А всъщност не е достатъчно Боби само да се махне. Защото ако днес Бербо, Стенли и Марто спасяват БГ футбола от "Боби и ко", то кое гарантира, че след 20 години Киро, Илия и Спас няма да се наложи да ни спасяват от "Бербо и ко"...

Гарантира го само ключът от бараката. А той е скрит в... Устава.

Тодор Шабански (мнението е публикувано във Фейсбук)