Остро! Путин е „убиец“? САЩ избиха 500 хиляди по цял свят

Актуални новини
13:30 - 18 Март 2021
5097
Остро! Путин е „убиец“? САЩ избиха 500 хиляди по цял свят

Грубиянските заявление на американския президент Джо Байдън по адрес на руския лидер Владимир Путин неизбежно ще се отразят негативно на двустранните отношения, а привикването на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов за консултации в Москва може да не е последната реакция на Москва, ако от американска страна не последват извинения. Това мнение изрази в четвъртък заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов, цитиран от ТАСС.

„Подобни изявления са неприемливи при всякакви обстоятелства и неизбежно рязко изострят двустранните ни отношения. Отзоваването на руския посланик от Вашингтон в Москва за консултации е бърза, адекватна и единствено правилна реакция в такава ситуация. Американската страна. Подозирам, че няма да е последната, ако не последват разяснения и извинения от американската страна“, пише Косачов във фейсбук, предаде „Фокус“.

Той припомни, че преди това Байдън в телевизионно интервю отговори утвърдително на въпроса на журналист дали смята руския президент за убиец. „Това е вододел. Всички очаквания за новата политика на новата администрация на САЩ по отношение на Русия са в канала от това грубиянско изявление“, каза сенаторът.

Той подчерта, че „подобни оценки по принцип не са допустими от устата на държавник от такъв ранг“.

В същото време Косачев отбеляза, че тази позиция е заета от президента на страната, „която според експертни оценки хвърля бомба навсякъде на планетата на всеки 12 минути“. „В резултат от 2001 г. над 500 хиляди души са загинали от действията на Америка. Можете ли да коментирате това, г-н Байдън?“

По-рано Байдън заяви в интервю за телевизия ABC, че руското ръководство ще трябва да „плати цената“ във връзка с опитите на Москва за намеса в американските избори.

В изявление, публикувано в сряда във „Фейсбук“, руското посолство във Вашингтон заяви, че руският посланик в САЩ Анатолий Антонов ще отлети за руската столица на 20 март, за да проведе консултации по двустранните отношения. В сряда уебсайтът на руското външно министерство публикува коментар на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, в който се посочва, че Антонов е бил поканен в Москва за консултации, за да се определят начини за подобряване на двустранното сътрудничество между САЩ и Руска федерация.