Остров Лорд Хау е резервиран до 2026 г., поне го вижте на снимки

Само 400 души наведнъж могат да посетят райската дестинация

Новини
13:11 - 19 Юли 2024
2079
Остров Лорд Хау е резервиран до 2026 г., поне го вижте на снимки

Остров Лорд Хау изглежда като дестинация, подходяща за свръхтуризъм, със зелени планински върхове, девствени плажове с бял пясък и чисти сини води, гъмжащи от цветни риби.

И все пак на този остров, разположен на 599 км от източното крайбрежие на континентална Австралия, плажовете са празни. Единствените звуци по време на преход през тропическите гори и планини идват от дивата природа. 

Лиза Макиити е шесто поколение островитянка, която управлява бутиковите места за настаняване Bowker Beach House. "Има добавена стойност в това да има място някъде по света, което работи обратно на всяка друга туристическа дестинация", казва тя.

Тайната на този непокътнат пейзаж е тактика, използвана на много малко други места: ограничаване на броя на туристите, които изобщо могат да посетят. В продължение на повече от 40 години

Лорд Хау въвежда ограничение от 400 туристи наведнъж, като фиксира броя на леглата, достъпни за посетителите.

Това е с цел да се защитят многобройните уникални ендемични видове на Лорд Хау, които помагат на острова да спечели признание като обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1982 г.

Въпреки че числото е произволно, поддържането му минимизира въздействието върху околната среда и създава уникално изживяване. В момента има резервации до 2026 г., макар да не е особено лесно да се стигне до острова. В пиковия летен сезон настаняването за двама може да варира от 200 до над 3000 щатски долара на вечер.

Повече от 85% от острова все още е покрит с естествена гора, а около 70% е в постоянен парков резерват, което означава, че всяко развитие на хотелската част е забранено. Местните живеят в селище, което обхваща едва 15%.

Природа като никъде другаде по света

Въпреки че е дълъг само 11 км, островът е пълен с растения и животни, които не се срещат никъде другаде. Дъждовните гори изобилстват с пълзящи растения, орхидеи и птици. На върха на планината Гауър - една от най-популярните туристически пътеки на Лорд Хау, се намира рядка, застрашена облачна гора. Най-известният ендемичен износ на острова са семената на палмата Kentia, най-популярната палма в света, отглеждана на закрито.

На брега хората могат да се разходят покрай гнездящите колонии на специален вид буревестник (Providence Petrel) - сиво-бяла морска птица с леко извит черен клюн, която се размножава главно на Лорд Хау. Птиците се приближават, когато бъдат повикани и са толкова приятелски настроени към хората, че човек може да ги вдигне без да се съпротивляват.

До голяма степен привлекателността на острова идва от близостта до природата. Плажовете са само на няколко минути пеша или с велосипед от къщите за гости. Около 500 вида риби, както и морски звезди, таралежи и раци, населяват най-южния бариерен риф в света точно до острова.

Подобно на жителите на Лорд Хау, тези, които посещават, се грижат дълбоко за запазването на естествения свят на острова. Екскурзоводите винаги обясняват тази традиция на устойчивост на своите гости, но не е нужно да правят много, за да ги убедят в нейната важност, пише CNN.