Остров се обяви за „зона, свободна от телефони“

По ирония на съдбата Улко-Таммио е дом на Nokia

Новини
15:14 - 04 Август 2023
2776
Остров се обяви за „зона, свободна от телефони“

Финландският остров Улко-Таммио призова посетителите си да игнорират мобилните телефони и да се насладят на природата, докато са на ваканция сред природата там.

Улко-Таммио се намира в Източния финландски залив - национален парк в скандинавската държава, която шест поредни години е обявявана за "най-щастливата страна в света" и по ирония на съдбата, е дом на Nokia, собственик на най-продавания смартфон в света за всички времена, отбелязва CNN.

"Остров Улко-Таммио, който се намира край бреговете на Хамина, това лято ще бъде зона, свободна от телефони", заяви Матс Селин, експерт по островен туризъм във Visit Kotka-Hamina.

"Искаме да призовем почиващите да изключат смарт устройствата си, да спрат и да се насладят истински на островите", обясни той.

Един от 41-те национални парка на Финландия, Улко-Таммио, е необитаем за хората, но е дом на много редки птици и растения, които посетителите могат да видят по време на разходка из екопътеките или от птичата кула на острова.

Участието в дигиталната детоксикация за туристите е доброволно и тъй като островът има покритие към функционираща мобилна мрежа, изкушението ще бъде постоянно, допълва CNN.

Въпреки това служителите на Parks & Wildlife Finland - компанията, която управлява острова, се надяват новата им инициатива да накара туристите да се изключат от мрежата и да се ангажират с флората, фауната и цялата невероятна природа наоколо.

"Изключването на телефона, опознаването на природата и срещите с хора лице в лице със сигурност ще подобрят настроението и благосъстоянието ви",

казва Сари Кастрен, психолог и ръководител на изследванията във Финландския институт за здраве и благосъстояние, в съобщение за медиите.