Остров Св. Анастасия посрещна първите си туристи

Преди да се качат на корабчето, екскурзиантите се дезинфектират

Общество
14:21 - 08 Май 2020
1494
Остров Св. Анастасия посрещна първите си туристи

Единственият обитаем остров у нас Св. Анастасия край Бургас посрещна първите си посетители днес. Общинското корабче, носещо името на острова, направи първия курс за сезона от Морска гара до острова, но не препълнен, както обикновено, а с редуциран брой пасажери.

Ограниченията заради извънредните санитарни мерки, свързани с коронавируса, включваха още дезинфекция на плавателния съд и на всеки пасажер. Предварително поставени от общински служители стикери пък указваха местата за сядане в откритата част на корабчето. В салона носенето на маска бе задължително.

Въпреки опасността от заразата и не много топлото време днес по Черноморието, от първата разходка до острова се възползваха и семейства с малки деца. Управителят на острова Павлин Димитров посрещна гостите, които можеха да си купят ароматен билков чай или да хапнат рибена чорба от ресторантчето. От съображения за сигурност музеят на острова не работи, но е отворена малката църква "Успение Богородично".

Целият остров бе маркиран със стикери, които напомнят  да се спазва дистанция. На пейките се сяда по един, или само членове на едно семейство, разясниха от общината.

 „Започнахме подготовката преди няколко седмици въпреки пандемията, защото сме оптимисти, но и защото знаем, че за да се случи нещо, то трябва да е добре подготвено. Създаваме индивидуални алгоритми за сигурност за всяко отделно място. За нас думата сигурност ще бъде основа дума за сезона“, каза за „24 часа“ зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева, която бе сред пасажерите.