Остров Света Анастасия празнува 10-ти рожден ден с водосвет, плувен маратон и концерти

Любопитно
12:23 - 08 Август 2024
615
Остров Света Анастасия празнува 10-ти рожден ден с водосвет, плувен маратон и концерти

На 15 август остров Света Анастасия ще отбележи с богата културна програма 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни ви очакват много концерти, изложба, поетично четене и още изненади. Въпреки че светицата-патрон на острова се почита на 22 декември, празникът на единственото обитаемо късче земя по българското Черноморие се чества на Успение на Пресвета Богородица.

В празничния ден емоциите ще започнат още в 11.30 часа с откриване на фестивала за десетгодишнината на острова. Посетителите ще се насладят на майсторските изпълнения на Ансамбъл „Странджа“. Не пропускайте и най-дългото островно хоро, което може да се случи само и единствено в Бургас, съобщават от общината. 

На 15 август първите гости ще бъдат посрещнати по традиция и с вкусни изненади. От 15.45 часа е предвидено поетично четене със специални гости – бургаски писатели. Те ще представят някои от най-атрактивните записки от „Тефтерите на поета на остров Света Анастасия“, събрани грижливо през годините.

Кулминацията на вечерта ще бъде вълнуващата среща с "Мери Бойс Бенд" – една от най-обичаните български групи.

Навръх 10-тия рожден ден на най-популярната туристическа дестинация в България и имения ден на вокалистката Мери, групата ще изпълни най-големите си хитове. На живо ще прозвучат любими песни от албумите „Непознати улици“, „Само за теб“, „Дългият път към дома“, „Щастливи дни“ и „Продължавай да мечтаеш“, както и актуални сингли.

Концертът на 15 август включва и морско пътешествие за публиката, която ще стигне до остров Света Анастасия с корабите „Бургус“ и „Анастасия". Отпътуването е от Магазия 1, а първото корабче ще тръгне в 19.30 ч. В 21:00 часа е началото на музикалната програма.

Веселото настроение на острова продължава на 16 август (петък) с „Плувен маратон за Мария“ с начален час 10:45 часа. Каним всички именици плувци за една обиколка около острова 700 метра. А наградата е нощувка на острова за двама. За участие позвънете на телефон: 0882 004 121. Веднага след плувните емоции от 13.00 часа е предвиден празничен водосвет по случай Голяма Богородица, казват организаторите.

Петъчната вечер ще е посветена на хубавата българска музика с концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени! Началото е от 21.00 часа, а отплаването отново ще се осъществява от Магазия 1 с първо корабче в 19.30 часа. Събитието е част и от представянето на най-новия албум на бандата - "Удивителни въпросителни". Ще чуем любими хитове и нови песни, но всички с едно послание - да се радваме на живота и обикновените неща в него.

Рожденият ден на остров Света Анастасия продължава в съботния ден, 17 август, със среща с художника Тошко Вачев и разказ за неговото творчество. Това ще се случи от 11.00 часа, а всички посетители ще могат да разгледат експозицията икони, подредени в притвора на храм „Успение Богородично“.

Ако искате не една, а две любими музикални банди – запазете датата 17 август (събота). Една от най-обичаните рок групи в България – "Остава" и най-успешната българска алтернатив/инди рок група Hayes & Y се качват на сцената на остров Света Анастасия. Необходимо е всички желаещи да са на Магазия 1 най-късно в 18.30 часа за отплаване. Събитието ще започне с подгряващо парти от 19.30 часа.

В последния ден от фестивалната поредица на острова, неделя, 18 август, от 11.00 часа ви очаква Музейна експозиция - представяне на „Чудото на Сътворението Параклис Св. Анастасия“. Това е филм на Петър Генчев за православния подводен параклис, потопен в акваторията на острова.

Освен всички тези забавления, в дните 15, 16 и 17 август всички посетители на острова ще могат да разгледат фара, който ще е отворен за посещение в посочените дни. Той се издига височина 21 метра и от него може да се види Бургаския залив от "птичи поглед". Инициативата ще се осъществи съвместно с от Хидрографска служба - Варна и Военноморските сили.

ПРОГРАМА

15.08 (четвъртък)
11.30 ч. – Фолклорен спектакъл с ансамбъл „Странджа“ и най-дългото островно хоро
15.45 ч. – Поетично четене на записки от „Тефтерите на поета на остров Света Анастасия“
21.00 ч. – Начало на концерта на Мери Бойс Бенд

16.08 (петък)
10.45 ч. – Плувен Маратон за Мария
13.00 ч. – празничен водосвет за Голяма Богородица
21.00 ч. – Начало на концерта на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени

17.08 (събота)
11.00 ч. – Среща дискусия с художника Тошко Вачев и разглеждане на експозиция икони
19.45 ч. – Начало на концерта на Остава и Hayes & Y

18.08 (неделя)
11.00 ч. - Музейна експозиция - представяне на „Чудото на Сътворението Параклис Св. Анастасия“. Филм на Петър Генчев, посветен на подводния параклис

Необходимо е да се направи резервация за пътуване до острова на телефон: 0882 004 124. А билети за всички музикални събития могат да се закупят от Туристически информационен център – Часовника и Магазия 1.