Островите Галапагос удвояват туристическите такси

Еквадорският архипелаг е поредният, който се бори със свръхтуризма

Нещо за четене
12:53 - 21 Март 2024
1737
Островите Галапагос удвояват туристическите такси

Островите Галапагос удвояват таксата за влизане на туристи. От август 2024 г. посетителите ще трябва да плащат 200 долара (184 евро), в сравнение със сегашните 100 долара (92 евро).

Еквадорският архипелаг е последният, който се бори със свръхтуризма с повишаване на туристическия данък.

Надяваме се, че по-високата такса ще отблъсне някои посетители и ще намали натиска върху богатата на диви животни дестинация, заявяват от правителството.

Кой ще трябва да плаща допълнително за посещение на островите Галапагос?

Посетителите от всички чужди държави ще плащат по-високи такси за влизане в Галапагоските острови, но някои ще плащат по-малко от други.

За туристите от Боливия, Колумбия, Перу, Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай таксите ще се увеличат от 50 на 100 долара. Гражданите на Еквадор скоро ще трябва да плащат 30 долара (27,50 евро) - значително увеличение спрямо сегашните 6 долара (5,50 евро).

Всички останали националности трябва да заплатят новата такса от 200 долара - еднократна такса, която покрива целия им 60-дневен безвизов престой.

Таксата за деца на възраст под 12 години ще се увеличи от 50 на 100 долара, а за бебета на възраст под две години няма да се плаща. Таксите се вдигат за първи път от 1998 г. насам.

Защо се увеличават входните такси за островите Галапагос?

Според Тръста за опазване на Галапагос (GCT) таксите се увеличават, за да се съберат повече средства за опазване на природата, инфраструктурата и общността.

Надяваме се, че парите ще помогнат за поддържането на уникалната дива природа на островите, както и на туристическата индустрия, която зависи от нея.

Рязкото нарастване на броя на туристите на Галапагоските острови през последните години оказва натиск върху водните и хранителните ресурси, както и върху управлението на отпадъците.

През 2022 г. архипелагът беше посетен от почти 268 000 туристи - близо до нивата отпреди пандемията през 2019 г. и с постоянно увеличение спрямо 180 800 през 2012 г. и 215 700 през 2014 г. Опасенията са, че нарастването на броя на

чуждестранните посетители увеличава и риска от въвеждане на инвазивни видове на островите и нарушаване на деликатната им екосистема.

"Островите Галапагос са не само национално, но и световно богатство", заяви Нилс Олсен, министър на туризма на Еквадор, в изявление, споделено с GCT. "Нашата колективна отговорност е да защитим и запазим тази несравнима екосистема за бъдещите поколения".

Галапагос, който се простира на площ от почти 8000 квадратни километра на 19 основни острова, четири от които са населени, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и първият национален парк на Еквадор.

Страната е обявила 97% от площта на островите за защитена.

Галапагос е дом на близо 9000 вида, много от които ендемични - включително галапагоската костенурка, морската игуана и нелетящия корморан.

През 2016 г. и 2017 г. бяха предприети мерки, за да се гарантира, че туризмът ще остане устойчив, включително налагане на мораториум върху изграждането на нови туристически проекти, който все още е в сила.

Туроператорите в Галапагос също така изучават техники за регенеративен туризъм, за да гарантират, че бизнесът им може да продължи и в бъдеще. Остава в сила и ограничението за броя на полетите, въведено през 2012 г.

Повечето посетители достигат до островите по въздух от континенталната част на Еквадор, с директни полети от Гуаякил и Кито.