Осуетена е атака срещу правителството в Армения

Задържани са петима души

Новини
16:08 - 02 Ноември 2023
2084
Осуетена е атака срещу правителството в Армения

Арестувани са петима заподозрени във връзка с осуетена "терористична атака" срещу арменското правителство, обяви днес Националната служба за сигурност (НСС), цитирано от Ройтерс, които се позовават на арменската новинарска агенция Арменпрес.

В изявление на НСС се казва, че петимата заподозрени наред с неразпознати съучастници, са планирали бомбена атака, убийства и превземане на правителствени сгради. Според арменската агенция следователите са открили оръжия и боеприпаси при обиск на домовете на задържаните. В информацията не е споменат мотив за предполагаемия заговор, цитирано от БТА.

Няколкократно бе призовавана оставката на Арменското правителство, което е оглавявано от министър-председателя Никол Пашинян, след като съседен Азербайджан си върна през септември изцяло контрола върху Нагорни Карабах - азербайджански сепаратистки регион, който по това време бе населен преобладаващо с етнически арменци.

Операцията на Азербайджан в Нагорни Карабах доведе до масовото изселване на почти цялото тамошно население от 120 000 етнически арменци, а в Ереван бяха организирани протести с искане на оставката на Пашинян, отбелязва Ройтерс.