Осуетеният заговор в Германия изтъква проблемa с крайната десница

Федералната прокуратура разследва 25 заподозрени за създаване или подкрепа на терористична организация

ЕС
12:07 - 08 Декември 2022
1885
Осуетеният заговор в Германия изтъква проблемa с крайната десница

"Осуетеният заговор в Германия изтъква проблемa с крайната десница", пише в. "Файненшъл таймс".

"След Първата световна война крайнодесните опити за преврати не са чужди на младата германска демокрация. Ваймарската република е разтърсена от Каповския пуч през 1920 г., а през 1923 г. – от Бирения бунт на Адолф Хитлер. Но всичко това беше част от далечното минало, докато вчера правителствените служби в Германия не разкриха, че са осуетили, както изглежда, най-голямата конспирация на радикалната десница в 73-годишната история на Федералната република", коментира изданието.

"Със сигурност много от заговорниците явно са били аматьори, ексцентрици и носталгици, а не опитни професионални революционери. След евентуалния преврат те  планирали да поставят за държавен глава принц Хайнрих Тринайсети Ройс – 71-годишен потомък на аристократичен род. За успокоение на повечето германци и чуждестранните съюзници на Берлин заплахата не е била толкова сериозна, колкото броженията от 20-те години на миналия век", написа вестникът.

Според следователите участниците в заговора може би са възнамерявали да предприемат въоръжено нападение срещу парламента в Берлин, но всички подобни планове са били унищожени в зародиш, много преди Германия да се изправи пред атака срещу законодателния ѝ орган, подобна на щурмуването на Капитолия в САЩ през януари 2021 г.

"Осуетеният опит за преврат не представлява заплаха за демокрацията, но би било опасно да се изпадне в самоуспокоение и не се проявява бдителност по отношение на евентуални бъдещи заговори. Разкриването на опита за преврат все пак подсилва позицията, изразена през 2020 г. от тогавашния германски вътрешен министър Хорст Зеехофер, че крайнодесният екстремизъм е най-голямата заплаха за Германия в момента", отбелязва изданието.

"Съществуват подозрения, че арестуваният за заговора принц Хайнрих има бизнес връзки с Великобритания", пише в. "Дейли телеграф".

"Хайнрих, който е потомък на династията Ройс, управлявала части от Германия векове наред до разпадането на Германската империя след Първата световна война, е един от над двайсетимата арестувани заподозрени за заговора. Твърди се, че той е бил решен да свали германското правителство и да установи нов режим, макар че членове на рода Ройс го описват като "объркан стар човек" и привърженик на конспиративните теории", отбелязва изданието.

"Принцът е инженер по образование и имал фирма за недвижими имоти. Според германски медии той притежавал компания с британски връзки, която може да е била използвана за набиране на средства за заговора. Над 3000 полицаи извършиха обиски в десетки имоти при една от най-големите подобни акции в съвременната история на Германия", припомня вестникът.

"Органите на реда нанесоха най-големия удар досега срещу движението "Граждани на райха", пише в. "Велт".

Федералната прокуратура разследва 25 заподозрени за създаване или подкрепа на терористична организация. Сега трябва да се разгледа и въпросът как известни десни екстремисти и членове на "Гражданите на райха" могат да бъдат последователно отстранявани от държавна служба, за което призовават политици в Германия", отбелязва изданието.