Осуетиха опит за отвличане на германския здравен министър

От прокуратурата посочват, че групата е планирала да отвлече и други обществени личности

ЕС
13:09 - 14 Април 2022
1654
Осуетиха опит за отвличане на германския здравен министър

Полицията в Германия задържа четирима германски граждани, заподозрени в заговор за отвличане на здравния министър Карл Лаутербах и разрушаване на енергийни съоръжения, за да предизвикат прекъсване на електрозахранването в цялата страна, съобщава "Ройтерс".

Двамата основни заподозрени вероятно са се договорили с останалите да нападнат федералния министър на здравеопазването, обясни говорител на прокуратурата в Кобленц.

Групировката, която стои зад чат групата Vereinte Patrioten ("Обединени патриоти"), е възнамерявала да предизвика условия, подобни на гражданска война, и в крайна сметка да свали демократичната система в Германия, посочиха още от прокуратурата.

В изявлението на държавното обвинение се допълва, че вчера властите са претърсили 20 имота в няколко германски провинции, изземайки оръжия, включително боеприпаси и автомат Калашников, пари в евро и чуждестранна валута, както и златни кюлчета и сребърни монети.

От прокуратурата посочват, че групата е планирала да отвлече и други известни обществени личности, но не разкри кои са били останалите мишени.

Държавното обвинение е поискало от съда постоянен арест четиримата задържани. Пети заподозрян все още е на свобода.