Освиркаха Борис Джонсън в район, пострадал от силните наводнения

Британският премиер получи "удар отвътре" и от бившия правосъден министър от неговата партия Дейвид Гок

Актуални новини
18:49 - 13 Ноември 2019
1667
Освиркаха Борис Джонсън в район, пострадал от силните наводнения

Британският премиер Борис Джонсън, който е в предизборна кампания, бе посрещнат "ледено" в засегнатите от наводнения райони на северна Англия, където пострадали от пороите го засипаха с гневни критики заради голямото му забавяне да ги посети и да се запознае с нанесените там щети, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Джонсън прекъсна кампанията си, за да посети Стейнфорт в графство Южен Йоркшир, където местните жители почистват наводненото си имущество, а военните спешно издигат диги от чували с пясък. Хората го призоваха да не бърза да си ходи, а внимателно да се запознае със създалото се положение.

Една жена му подвикна: "Вие не ни помогнахте. . . Не зная защо сте тук днес".

Премиерът, който се надява в предстоящите след месец парламентарни избори неговата Консервативна партия да получи достатъчно мнозинство, за да прокара своя план за Брекзит, каза пред репортери по-късно, че разбира недоволството на жителите. Той добави, че е "силно шокиран от гледката на тяхното съсипано от водата имущество". Опозиционните партии разкритикуваха забавената реакция на правителството на наводненията и въпросът бързо се превръща в предизборна тема, отбелязва АП.

Джонсън получи "удар отвътре" и от бившия правосъден министър от неговата партия Дейвид Гок (напуснал кабинета през юли т.г.). Той каза, че би било "катастрофално", ако консерваторите спечелят мнозинство в изборите, защото това би позволило на премиера Джонсън да извади Великобритания от Европейския съюз без споразумение.

Гок каза днес, че ще се кандидатира като независим за нов депутатски мандат от своя избирателен окръг и се надява в бъдещия парламент да има мнозинство, което да блокира "твърд" Брекзит и да подкрепи втори референдум относно членството в ЕС.

В интервю за Би Би Си бившият министър каза, че едно консервативно мнозинство би означавало напускане на ЕС "при условия, фактически равнозначни на липса на споразумение, което убеден съм, ще бъде катастрофално за просперитета на тази страна".