Освиркаха Фандъкова с викове "Мафия" и "Оставка" (ОБЗОР)

Радев призова хората да се въздържат от възгласи пред паметника на Апостола, ГЕРБ обвини президента, че не може да контролира тълпата си

Политика
22:40 - 19 Февруари 2020
10749
Освиркаха Фандъкова с викове "Мафия" и "Оставка" (ОБЗОР)

Стотици хора освиркаха председателя на парламента Цвета Караянчева и кмета на София Йорданка Фандъкова. Това се случи по време на възпоменателната церемония в памет на Васил Левски пред паметника на Апостола. Множеството скандираше: "Предатели", "Мафия" и "Оставка".

Речта на Фандъкова, която бе своеобразен домакин на паметната вечер, бе съпътствана с мощни викове "Ууу". "Преди 147 години на това място Васил Иванов Кунчев извървява последните си земни стъпки и вместо смърт среща безсмъртие, вместо забрава вечна слава, вместо тъмнина - запалва факела на свободата", започна словото си кметът на София, но почти до края то бе заглушавано от мощните викове на недоволните граждани.

След Йорданка Фандъкова думата взе президентът Румен Радев, който помоли гражданите в ден на памет като днешния да се въздържат от освирквания.


"Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?", заяви президентът в словото си. След като приключи, всички започнаха да скандират: "Радев, Радев". Самият президент бе бурно аплодиран от присъстващите граждани. 


Преди церемонията пред паметника на Апостола държавният глава поведе гражданското шествие,  което извървя "пътя на безсмъртието" - от килията до паметника на Васил Левски в София. Шествието тръгна от президентството и в него освен президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се включиха и лидерът на БСП Корнелия Нинова, и много депутати от левицата. Организатор на шествието е Общобългарският комитет "Васил Левски", чийто председател е свързаният с червената партия бизнесмен Васил Василев. В негова сграда до Хладилния завод в София се помещава телевизията на БСП - БСТВ.

По време на шествието десетки бяха желаещите да си направят селфи с президента. Стотици пък пожелаха да го поздравят и да се ръкуват с него.


Освиркванията провокираха председателя на парламента Цвета Караянчева да напише тази вечер емоционален статус във фейсбук: "Разделението на нацията, за което Румен Радев работи вече трета година в Президентството, тази вечер даде отровните си плодове пред паметника на Апостола. С освирквания и грозни дюдюкания няколкостотин човека, поведени от президента, оскверниха по безподобен начин паметта на Левски в ден, когато уж трябваше да сме единни в преклонението." 

"Тази вечер президентът Радев доказа, че няма да се поколебае да дълбае разделителни линии дори пред паметника на Левски. Обаче втората част, поне тази вечер, за негово съжаление, му се изплъзна. Защото тази вечер демонстрира също, че той не знае какво е тълпа и няма идея как да я контролира. Явно на този етап стратегията му ще е да руши. Да пали фитила, независимо какво ще изгори", написа възмутено Караянчева.


"Днес Радев се изяви като предводител на агитката на БСП и ще остане такъв до края на мандата си", изказа мнението си и депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Премиерът Бойко Борисов и министрите не присъстваха на възпоменателната вечер пред паметника на Дякона. Най-високопоставеният представител на ГЕРБ, освен Цвета Караянчева и Йорданка Фандъкова, беше председателят на парламентарната група д-р Даниела Дариткова.