Освободиха двамата индийски дипломати, изчезнали в Пакистан

Те са били арестувани на 15 юни от група въоръжени мъже на бензиностанция

Свят
12:17 - 16 Юни 2020
1468
Освободиха двамата индийски дипломати, изчезнали в Пакистан

Външното министерство на Индия изпрати протест на Пакистан в понеделник вечерта след задържането и многочасовите разпити на двама индийски дипломати в Исламабад.

Това съобщиха във вторник вестник Хиндустан таймс и ТАСС, позовавайки се на дипломатическото ведомство.

"Дипломатите са били освободени едва след като временно управляващият посолството на Пакистан в Индия е бил извикан във Външното министерство, където му е заявен решителен протест във връзка с техния арест", цитира изданието източника на индийското дипломатическо ведомство.

Дипломатите са арестувани на 15 юни сутринта от група въоръжени мъже на бензиностанция недалеч от индийското посолство в Исламабад. Те са били отведени с белезници на неизвестно място, където в продължение на шест часа са били разпитвани с прилагане на физическо насилие.

По твърдение на пакистанската страна, двамата индийски дипломати са арестувани за направена катастрофа, неоказване на помощ на пострадал и опит да избягат от местопроизшествието.

От посолството на Индия са заявили, че дипломатите са били принудени да направят такова признание.

На 31 май властите на Индия обявиха двама сътрудници на пакистанското посолство в Ню Делхи за персона нон грата, обвинени в шпионаж. Това влоши отношенията между двете страни.

Както заяви миналата неделя външнополитическото ведомство на Индия, посолството на страната в Исламабад не може нормално да функционира. За индийските дипломати е установена демонстративно наблюдение, някои от тях срещат и заплаха за личната си сигурност от страна на Междуведомственото разузнаване на Пакистан (ISI).

Външното министерство на Индия поиска от пакистанските власти веднага да разследва тези инциденти и да обезпечи нормалните условия за работа на индийските дипломати в съответствие с Виенската конвенция за дипломатически отношения.