Освободиха и последния бг моряк, осъден за кокаинова афера в Испания

Само Румен Денев е от кораба "Св. Николай" бе останал в затвора

Новини
10:10 - 13 Ноември 2020
1528
Освободиха и последния бг моряк, осъден за кокаинова афера в Испания

Бургаският окръжен съд освободи условно предсрочно  българският моряк Румен Денев от изтърпяване на 4 години, 1 месец и 14 дни – неизтърпяната част от наказанието за срок от общо 10 г., съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. Съдът определи изпитателен срок в размера на неизтърпяната част от наказанието и постанови за срок от 3 години „Пробационна мярка“  – задължителни периодични срещи с пробационен служител.

Румен Денев бе последният български моряк, който бе в затвора, заради открито голямо количество кокаин на кораба "Свети Николай" преди седем години Присъдата на бургазлията е наложена от Национален съд, Кралство Испания през 2012 г., която е приета за изпълнение от Софийски градски съд.

Денев, който е бил помощник капитан на кораба,  е осъден за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Осъденият изтърпява за първи път наказание „Лишаване от свобода“ и до този момент не се е ползвал от института на условното предсрочно освобождаване. Българският гражданин не е бил обект на наказателна репресия до настоящото му осъждане, мотивират се окръжните магистрати.

По време на изтърпяване на наказанието Денев не е бил наказван нито в Кралство Испания, нито по време на престоя му в затворническите заведения в България. Едновременно с това, той е бил награждаван няколко пъти за проявено добро поведение, предварително осъществяване на възложените му задачи и благоприятно отношение към труда по време на престоя му в Кралство Испания.

Осъденият притежавал устойчиви трудови навици и имал положително отношение към труда. След настаняването му в затворническо общежитие "Строител“ полагал доброволен труд на външен работен обект, се посочва в мотивита на БОС.

В отношенията си с администрацията на Затвора - Бургас осъденият следвал установените изисквания и проявявал уважително отношение, а в отношенията си с другите лишени от свобода бил добронамерен.

При описаните фактически обстоятелства, изведени от материалите по делото, Окръжен съд Бургас счете молбата на осъдения Румен Денев за условното му предсрочно освобождаване, за основателна и подкрепена от събраните доказателства. Осъденият е изтърпял фактически повече от половината от наложеното му общо ефективно наказание.

Според съда, въвеждането на лишения от свобода в обществото няма да доведе до риск от повторни противообществени прояви, преди всичко поради липсата на криминални нагласи у него, а също и поради факта, че престъплението, за което е бил осъден Румен Д., е инцидентен случай в живота му.

Определението  подлежи на обжалване и на протест в 7-дневен срок пред въззивна инстанция.