Освободиха втория от осъдените за убийството на Мартин Борилски

Новини
17:33 - 20 Октомври 2020
2582
Освободиха втория от осъдените за убийството на Мартин Борилски

Състав на Варненския окръжен съд уважи искането за условно предсрочно освобождаване на Георги Желязков, който изтърпява присъда от 19 години затвор за убийството на студента Мартин Борилски в Париж през 2000 г.

Делото беше образувано по молба за лишения от свобода, като според администрацията на затвора тя е допустима и основателна. На противоположното мнение беше държавното обвинение, според което молбата е допустима, но неоснователна, заради липсата на категорични и безспорни доказателства за поправянето на вече 41-годишния Георги.

Варненският окръжен съд, като взе предвид становищата на страните, преценявайки и анализирайки в съвкупност всички материали по делото намери, че наличните данни в личното досие на осъденото лице и писмените доказателства, предопределят безспорен и категоричен извод за действително поправяне и превъзпитаване на осъденото лице. Според съда, по нататъшния му престой в местата за лишаване от свобода е ненужен и обществено неоправдан.

Освен това е изпълнено и изискването Георги Желязков да е изтърпял фактически не по малко от една втора от наложеното наказание.

Към момента на разглеждане на делото той е изтърпял 13 г. 9 м. и 27 дни, от които фактически - 10 г. 8 м. и 5 дни, от работа - 3 г. 5 м. и 25 дни, което е повече от законно изискуемия срок.

Съдебният състав определи изпитателен срок за останалата част от наказанието в размер на 5 години, 2 месеца и 3 дни и определи на Георги Ж. пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ са срок от 2 години.

Днешното разглеждане на молбата на Георги Ж. за условно предсрочно освобождаване е второто поред за 2020 г. На 15 януари 2020 г. Окръжен съд - Варна уважи молбата на Георги Желязков за условно предсрочно освобождаване, но на 14 февруари 2020 г. въззивната инстанция отмени определението на първоинстанционния съд.

Пресслужбата на Окръжен съд - Варна припомня, че през 2010 г. Върховният касационен съд потвърди присъдите на Апелативен съд – Велико Търново – 19 г. лишаване от свобода за Георги Желязков и 17 г. за Стоян Стоичков. Те бяха признати за виновни за убийството на Мартин Борилски в Париж през 2000 г.

На 20 февруари 2019 г. Апелативен съд – Варна потвърди определение на Окръжния съд за условно предсрочно освобождаване на другия осъден по същото дело - Стоян Стоичков, като установи изпитателен срок от 5 години.

Определението на Варненския окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.