От 1 юни в Румъния падат много от ограничителните мерки

Букурещ може да поиска от Брюксел средства в подкрепа на работещите

Свят
11:18 - 29 Май 2020
446
От 1 юни в Румъния падат много от ограничителните мерки

Румънският президент Клаус Йоханис обяви "големите облекчения от 1 юни", посочва в заглавие днес в. "Адевърул" и информира, че от тази дата ще влязат в сила нова серия от мерки за отпадане на ограниченията, които бяха въведени в борбата с пандемията от новия коронавирус. От понеделник следващата седмица ще бъдат отворени откритите части на заведенията, няма да има нужда от декларация за пътуване извън населеното място и ще бъдат отворени плажовете. Ще бъдат подновени спортните състезания и концертите на открито, пише "Адевърул" и уточнява, че остава условието за спазване на социална дистанция.

Вестникът информира, че от 1 юни ще бъде подновен сухопътният и железопътният международен транспорт, ще бъдат разрешени спектакли на открито с максимум 500 зрители и спортните състезания на открито. Ще бъдат проведени и националните изпити и матурите.

Президентът Клаус Йоханис напомни, че във вчерашния ден в Румъния са били регистрирани близо 200 нови случая на заразяване, така че не може да се говори за съществено намаляване на епидемията, пише още "Адевърул".

Румъния може да поиска от Брюксел средства в подкрепа на работещите, засегнати от кризата с коронавируса, съобщава информационният сайт "Кю магазин", като се позовава на прессъобщение от кабинета на румънския евродепутат Виктор Негреску. Той е автор на доклад, който е бил приет от Бюджетната комисия на Европейския парламент, и предвижда безработните и самонаетите лица, чиито работни места са били засегнатите от пандемията, да могат да използват средства от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията на стойност 150 милиона евро годишно.

Най-важната придобивка, постигната в резултат на преговорите, водени от румънския евродепутат с представителите на Европейската комисия и останалите европейски политически семейства, се състои в писменото потвърждаване на факта, че този инструмент може да бъде използван за последиците, предизвикани от сегашната криза, отбелязва информационният сайт под заглавие "Европейски пари за създаване на работни места". От Европейския фонд за приспособяване към глобализацията може да се финансират проекти на националните и регионалните власти, насочени към създаване на работни места, за помощ и преквалификация на безработни лица, както и различни дейности в подкрепа на останали без работа, самонаети или трудещи се на непълен работен ден, отбелязва "Кю магазин".

Румънските медии отделят внимание днес и на някои политически новини.

В. "Котидианул" цитира депутата Лия Олгуца Василеску да казва, че опозиционната Социалдемократическа партия е решила да внесе вот на недоверие, ако правителството на Национално-либералната партия (НЛП) внесе промени в пенсионния закон и не увеличи пенсиите с 40 процента от 1 септември. "Заровете са хвърлени: или увеличава пенсиите с 40 процента, или правителството на НЛП рискува да бъде свалено с вот на недоверие", посочва вестникът.

В. "Гъндул" определя като "изненадваща новина" обявеното от Виктор Понта намерение да се кандидатира за президент на изборите през 2024 г. Понта, който понастоящем е председател на партия "Про Румъния", обяви намерение да участва в президентските избори през 2024 г., въпреки че миналата година се оттегли от надпреварата, а неговата партия подкрепи кандидата Мирча Дякону, пише вестникът. "Гъндул" припомня, че бившият премиер от Социалдемократическата партия Виктор Понта се кандидатира на изборите през 2014 г. и загуби на втори тур от настоящия държавен глава Клаус Йоханис.