От 15 май започва тестването на тол системата

Предстои избор на изпълнител за строителството на магистралата от Ботевград до Мездра

Икономика
21:25 - 18 Април 2019
2479
От 15 май започва тестването на тол системата

Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството, това обяви във Враца министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя взе участие в дискусията "Европа в нашия дом", като по отношение на отсечката Мездра- Ботевград Петя Аврамова уточни:

"Подадени са доста оферти за двата лота, на които е разделен пътят. За единия лот има подадени 9 оферти от желаещи да го изграждат и 7 за техническия надзор. За втория лот има по 6 оферти и за строителството и надзора. Очаква се в Агенция "Пътна инфраструктура", където се разглеждат офертите, да бъдат избрани най-добрите предложения."

Петя Аврамова припомни, че този път плащането няма да е авансово, а в края, когато бъдат построени обектите и когато лотовете имат акт 16. "По този начин се надяваме да стимулираме строителите да работят максимално бързо и качествено."- каза регионалният министър. Паралелно с това не спират дейностите по проектиране и стартиране на процедурите за останалите лотове по трасето Видин- Ботевград.

"Пътят между Мездра и Враца ще бъде рехабилитирано съществуващото трасе. От Видин до Монтана има изготвени технически проекти за отсечките от Видин до Димово и от Димово до Ружинци, както и от Ружинци до Монтана. Прави се парцеларният план за първия етап и се действа по отчуждителните процедури. Имаме проблем с участъка от Монтана до Враца, където има само идеен проект. Има опасни химикали, които са край трасето и ще забавят с малко прецедурата. До края на годината ще обявим процедурите за отсечката от Видин до Ружинци, а в последствие и от Ружинци до Монтана, където технически проектът е напреднал."- каза преди дискусията Петя Аврамова.

Тя допълни, че ще има готовност към 16 август за пускане на системата, така както е по график. "Започнат е диалог с браншовите организации, превозваческите фирми, представили сме един вариант на тарифа, който да се обсъжда", каза още Петя Аврамова. Скоро ще бъде представена и пътната система, която да бъде обхваната от тол таксите, като от 20 хиляди километра пътна система са предложени да бъдат таксувани 10 800 километра.