От 16 години: Италианец живее с маска и вързани ръце

Причината е болест, която го кара да яде

Новини
15:10 - 15 Април 2023
3605
От 16 години: Италианец живее с маска и вързани ръце

50-годишният Бруно от остров Сардиния живее от 16 години с вързани ръце и с маска, наподобяваща тази на Ханибал Лектър от романа на Томас Харис.

"И ако това е човек", коментира в социалните мрежи Ирене Теста, която е гарантът на острова за хората, лишени от свобода.

Мъжът е в това състояние заради патологията, от която страда, и заради която той поглъща всичко възможно пред себе си. Теста коментира пред италианските медии, че й бил необходим ден, за да се съвземе от видяното и от ужасяващата сцена в структурата за помощ на инвалиди в Кордогиана.

"Нямам предвид самото място, а един специфичен случай с човек в него, за който сигнализира от години и президентът на Националния съюз на асоциациите за психическо здраве", поясни италианката. "Това е третиране, което изглежда по-близо до мъчение, отколкото до лекуване", допълни Ирене Теста.

Бруно, за когото става въпрос, страда от хранителното разстройство "Пика" – при него човек яде всички възможни предмети, които види пред себе си.

На пръв поглед мъжът не представлява опасност за околните, а за самия себе си, тъй като заради патологията си може да погълне нехранителни предмети като хартия, кал, пръст, косми. Всичко това може да доведе до усложнения в храносмилането му или до инфекция с паразити. "Пика" произлиза от латинската дума Pica, или сврака, тъй като именно тази птица яде всичко възможно.

„Аз не съм лекар и не мога да давам рецепти. Но съм гарант за хората, лишени от свобода, с които трябва да се занимавам. Не мога да приема, че един болен човек може да бъде подложен на методи, които изглеждат по-близки до мъчение, отколкото до лечение", коментира Теста.

Бруно, който е интерниран от 24 години, и от 16 е с маска и завързани и обетовани с марля ръце, не може да върши нищо сам. На него му е необходима и помощ и да се измие. Само нощем махат наподобяващата каскет шапка на главата му, но ръцете му остават вързани.

Ирене Теста се обръща към здравните власти с въпрос дали има алтернатива на начина, по който е държан в момента Бруно, "който не е престъпник, а болен". Тя е изпратила доклад до прокуратурата и до Областния съвет на Сардиния.