От 3 до 5 октомври затварят „Дунав мост“ при Русе за по три часа през нощта

Причината - изпълнение на неотложни аварийно-ремонтни дейности на фугите на съоръжението

Свят
12:32 - 28 Септември 2023
1272
От 3 до 5 октомври затварят „Дунав мост“ при Русе за по три часа през нощта

"Дунав мост" при Русе ще бъде затворен за движение за по три часа през нощта - от 22:00 часа до 01:00 часа, от 3 до 5 октомври тази година.

Причината е изпълнение на неотложни аварийно-ремонтни дейности на фугите на моста, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

За да не се затруднява движението, аварийните работи ще се извършват през нощта, когато трафикът и натовареността на граничния пункт е по-слаб, информираха от пътната агенция.

При изпълнението на ремонта ще се използва материал, който изисква при втърдяването му да няма никакви вибрации по конструкцията на моста.

Целта е предприеманите сега аварийни дейности да осигурят нормалното експлоатационното състояние на съоръжението до започване на предстоящия основен ремонт.

През деня и в останалата част от нощта движението в района на ремонта ще се осъществява в една лента,

с пропускателен режим, и ще се регулира с пътни знаци и сигналисти.

АПИ се извинява на шофьорите за причиненото неудобство, но аварийно-възстановителните работи са наложителни, за да се осигури безопасното пътуване по мостовото съоръжение.

Трасето на българската територия на "Дунав мост" е с дължина 1,057 км, като се нуждае от основен ремонт и такъв е залегнал в програмата на АПИ. От пътната агенция припомнят, че в края на август т. г. е обявена обществена поръчка за основен ремонт на съоръжението въз основа на изготвен технически проект.

"Основен ремонт на "Дунав мост" до момента не е предприеман.

Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект предвижда основен ремонт на съоръжението, цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка. Проучват се варианти как основният ремонт да се извърши без да се затваря мостовото съоръжение", обясняват от АПИ.

Преди дни беше съобщено, че България и Румъния са подали съвместен проект пред Европейската комисия за предпроектно проучване за изграждане на втори мост над река Дунав при Русе и Гюргево. В началото на 2024 г. се очаква да стане известно дали проектът е одобрен за финансиране, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.