От архивите: Мартин Нотариуса измамил даже леля си

Божанов бил толкова арогантен и вулгарен, че не се плашел дори от телевизионни репортажи

Актуални новини
13:15 - 05 Февруари 2024
5148
От архивите: Мартин Нотариуса измамил даже леля си

Още преди 20 години, през далечната 2004 г., Мартин Божанов-Нотариуса е бил брутален мошеник. Младият тогава Мартин не се посвенил да отмъкне апартамента дори на своя близка роднина - сестрата на дядо му. 

За първите жертви на Божанов припомни Лора Крумова, която през 2004 г., като репортер на Нова тв, прави няколко разследвания срещу арогантния измамник. 

В началото "на кариерата му" жертвите му били основно възрастни хора.

Годината е 2004 г. Тогава 87-годишният Бай Слави губи дома си с фалшива покупко-продажба. Възрастният мъж притежавал 102 кв. м. апартамент в центъра на София. Жилището му е продадено на човек, който дядото не познава – именно Мартин Ангелов Божанов.

„Бях в градинката пред блока. Каза ми, че е от полицията и да си дам паспорта”, сподели мъжът.

Потърпевшият вижда негова снимка за първи път в районното. Спипан в кола пред апартамента на жертвата си, на въпрос какво иска от възрастния човек, Божанов едва не прегазва оператора. Нотариусът, извършил покупко-продажбата - Слави Крашевски, не изключи самият той да е подведен.

Втората жертва е жена с онкологично заболяване. Чрез имотна измама тя губи апартамент от 75 кв. м. През ноември 2003 г. заминала за САЩ. Докато била в чужбина, домът ѝ е продаден на Мартин Божанов.

Още тогава лицето имало 3 страници досие за многократни измами. Бил е пуснат и за международно издирване. И в този случай жилищната продажба е направена от същия нотариус - Слави Крашевски.

Третата жертва е 76-годишната Илка, която е с първа степен на инвалидност. Жената дори не подозирала, че жилището ѝ е продадено.

В началото Илка дори не може да повярва на журналистите.

Пред камерите обаче заявява, че Мартин е внук на брат ѝ. Във фалшивите документи пише, че бабата и синът ѝ дават право на Божанов да продаде дома им сам на себе си, като жената може да живее там, докато е жива. И в тази сделка участие има нотариус Слави Крашевски.

Тогава софийският прокурор Славчо Кържев обещава да се заеме лично с имотните кражби на Мартин Божанов. До днес обаче Мартин Божанов - Нотариуса така и не е осъждан. А прокуратурата заяви, че малко преди да го убият били готови да му повдигнат обвинение. 

„Нотариуса беше част от метастазата в съдебната система”, заяви пред Нова тв бившият му адвокат от 2004 г. Георги Коев.

„Той беше меко казано арогантен, експресивен, динамичен и вулгарен. Не беше притеснен за тези репортажи, които се правеха за него. Такива хора си вярват. Тогава още нямаше протекция. Той не е върхът на черешката на тортата - той е върхът на цирея, бялото, което се вижда най-отгоре",

коментира относно поведението на Божанов Георги Коев. Адвокатът каза още, че през годините Нотариуса е развивал приятелства с всички хора, които може да са му полезни и удобни.