От четвъртък: Край на сметките на ръка в Гърция

Южната ни съседка се бори с прикриването на данъците в сектора на услугите вече повече от десетилетие

Актуални новини
20:32 - 29 Юли 2024
3727
От четвъртък: Край на сметките на ръка в Гърция

От 1 август заведенията в Гърция са задължени да преминат на машинни касови бележки, тъй като се забраняват популярните разписки за сметките на клиентите, писани на ръка върху лист, пише в. “Катимерини”. Търговците ще могат да избират между два начина за отчитане на продажба - регистриран касов апарат или преносим принтер за данъчни бонове.

Промяната се отнася за повечето заведения - особено за тези, които предлагат пълноценно хранене, като ресторанти, таверни - а не само един вид продукт като закуски и сладкарници. Фирмите за доставка и храна за вкъщи не са засегнати от мярката.

Гърция се бори с прикриването на данъците в сектора на услугите вече повече от десетилетие. Още преди години влезе в сила наредбата, която дава право на хората да не плащат цената на стоките и услугите, които купуват, ако не са получили касова бележка. У нас тя стана изключително популярна миналата година.

От средата на май тази година пък правителството на Гърция изплаща 3000 евро на граждани, информирали Министерството на развитието за фалшив касов бон, което е довело до разкриване на случаи на голямо укриване на данъци.