От Чукотка на лодка до Аляска, така избягали двама от мобилизацията в Русия

Те плували в продължение на дни с изключени телефони, нощували на брега

Новини
20:20 - 29 Януари 2023
7703
От Чукотка на лодка до Аляска, така избягали двама от мобилизацията в Русия

Двама жители на Чукотка преплували морето с лодка през октомври миналата година, за да не ги мобилизират за войната в Украйна. Те стигнали до Аляска и потърсили убежище, пише Би Би Си. Чак сега стават ясни подробностите около бягството на 52-годишния Сергей Нечаев и 45-годишния Максим Теунаут. Те били приятели и живеели в село Егвекинот в Чукотка.

На 5 октомври рибарската им лодка акостира в инуитското селище Гамбел на остров Сейнт Лорънс. Островът е американски, но е по-близо до Чукотка, отколкото до Аляска.

Егвекинот, откъдето двамата са тръгнали, е разположен на брега на залив в Берингово море, но не е най-източната точка на полуострова. Затова Нечаев и Теунаут плават покрай чукотското крайбрежие в продължение на дни с изключени телефони: страхували се, че ще бъдат забелязани от граничарите. Нощували на брега. Когато най-накрая решават да преплуват Берингово море, бегълците попадат в буря и се налага да се върнат на руския бряг. При втория опит за прекосяване на морето бурята започва отново, но мъжете все пак решават да продължат към Америка. Максим Теунаут е опитен рибар. Благодарение на уменията му те оцеляват, казва по-късно Нечаев в интервю.

Американските власти предупреждили бреговата охрана за пристигането им и те извели нелегалните руснаци от селището. От остров Сейнт Лорънс те са транспортирани със самолет до континента и прекарват следващите три месеца в миграционен затвор в Такома, Вашингтон, на западния бряг на САЩ. Там ги хранели само с ориз и боб - оплакват се руснаците в интервю за The Economist. Но в затворническата библиотека намерили книги на руски език, предимно класически произведения от XIX век.