От днес: Изчисляват пенсиите по две методики

Актуални новини
10:40 - 07 Май 2019
2037
От днес: Изчисляват пенсиите по две методики

От днес бъдещите пенсионери ще могат да попълват новия образец за отпускане на пенсия, чрез който експертите на НОИ ще изчисляват по служебен път кой размер на пенсията е по-благоприятен - по старата или по новата методика. Промените в КСО, които дават възможност за избор, влязоха в сила на 4 май, но тъй като 4, 5 и 6 май бяха почивни дни, хората ще могат от днес да подават заявления.

Промените дават право на хората да избират до 1 януари 2023 г. по коя методика да се изчислява индивидуалният им коефициент и съответно размерът на пенсията - по т.нар. „нова“ - с осигурителния доход след 2000 г., или по старата - с включване на трите най-добри последователни години от последните 15 години преди 1 януари 1997 г. и осигурителния доход след тази дата.

Вече е качен и комбинираният калкулатор на НОИ, чрез който те могат сами предварително да си изчислят кой размер е по-благоприятен. Той изчислява прогнозен размер на индивидуалния коефициент и на пенсията. В заявлението за отпускане на пенсия има отметка, в която бъдещият пенсионер заявява, че при отпускане на исканата от него пенсия желае в нейния размер да се вземат предвид трите последователни години от последните 15 години осигурителен стаж, избрани от него, преди 1 януари 1997 година.

Бъдещите пенсионери трябва да предоставят всички документи, като е задължително да предоставят тези за най-добрите три години преди 1997 г., по възможност и тези за периода 1997-1999 г., тъй като тогава регистърът на НОИ е в процес на внедряване. Ако хората забравят да направят отметка, че искат и по старата методика да бъдат изчислени пенсиите им, но предоставят документи за трите най-добри години, от НОИ пак ще изчислят служебно и по двете методики, като ще им предоставят по-благоприятния размер на пенсията.

За желаещите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да носят документи за т. нар. златни години и да правят отметки в заявлението. 


Мобилни екипи на НОИ ще консултират и хората по места. Консултациите ще бъдат правени в териториалните поделения на НОИ, в изнесени приемни и чрез екипи, които ще посещават населени места без териториални поделения и изнесени приемни. Графици за консултациите ще бъдат качени в териториалните поделения на НОИ и в кметствата. 

Консултациите дават предварителни прогнозни стойности на индивидуалния коефициент и пенсията, защото те ще се извършат на базата на електронната услуга на НОИ. Важно е бъдещите пенсионери да носят документ за самоличност, както и документи за осигурителни доходи. До 1 януари 2023 г. хората ще могат да избират по старата или по новата методика да се пенсионират, предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване.

Възможността за избор е предвидена и за хората, които са подали заявление за отпускане на пенсия с начална дата след 31 декември 2018 г., както и за тези, на които вече е отпусната такава пенсия през същия период. Те ще могат в шестмесечен срок да упражнят еднократно правото си на избор, като пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата.

При липса на документ от фалирало предприятие НОИ ще проверява осигурителния стаж в архивите си. Ако и експертите не могат да открият оригинални документи обаче, пенсията ще се смята с дохода след 2000 г.