От днес: Проверяват хипермаркетите за български стоки

Общество
10:12 - 29 Май 2020
3309
От днес: Проверяват хипермаркетите за български стоки

"От днес започват проверки за специално място за български стоки, местно производство, в търговските вериги", заяви пред бТВ земеделският министър Десислава Танева във връзка с новия Закон за храните и предупреждението от Европейската комисия, че България дискриминира вносните манджи с новото задължение веригите да отделят място за местни продукти.

"За всичко мога да дам обратна теза – не фаворизираме абсолютно никого, не налагаме никакви ограничения, не забраняваме, каквато и да било търговия, от която и да било държава. Всичко е направено с цел равнопоставеност на българския производител. Аз исках това да стане на доброволна основа, но се наложи да стане с наредба“, заяви министърът на земеделието."

"Най-важната промяна в закона е, че те ще даде сигурност на потребителя в това, което купува като качество и безопасност, че етикетът отговаря на съдържанието на продукта. Санкциите са завишени няколко пъти. Ако досега за подвеждане в етикетирането глобата е била от 250 до 500 лв., сега става от 2000 до 5000 лв.“, обяви министърът."

"Законът дава възможност българският производител да постави етикет – да го брандира, че продукта е произведен в България. Въвежда се регистрация на бусовете, които доставят и превозват храни с животински произход и хлебни изделия. Това ще гарантира запазването качеството на храната, която отива до крайния потребител", уточни Танева.

Тя призна, че за онлайн търговията законодателството доста е закъсняло.