От днес Румъния разполага с първите хеликоптери "Блек Хоук"

ЕС
15:47 - 24 Ноември 2023
2530
От днес Румъния разполага с първите хеликоптери "Блек Хоук"

На специална церемония в базата на Главния авиационен инспекторат Министерството на вътрешните работи на Румъния получи четири хеликоптера "Блек Хоук" (Black Hawk). Те ще бъдат използвани за нуждите на инспекторатите за извънредни ситуации и оперативните структури на румънската полиция. Летателните машини са част от общо шест, закупени по европейския проект “Визия 2020”, съфинансиран чрез Оперативна програма за голяма инфраструктура 2014-2020. 

“Искаме да имаме най-ефективни действия, не само по линията на намесата при извънредни ситуации, но и по линията на борбата с престъпността, на защита на границите, на борбата с незаконната миграция, на обществения ред”, заяви по време на церемонията вътрешният министър на Румъния Каталин Предою, предаде БТА. 

“Днес правим огромна стъпка към бъдещето и към един начин на работа, който ще промени изцяло начина ни за реакция в извънредни ситуации. Продължаваме да се готвим за провокациите, които знаем, че ще се случват и не говоря само за климатични промени”, заяви на свой ред ръководителят на Департамента за извънредни ситуации и създател на системата за спешна помощ Раед Арафат. Той съобщи, че през декември Румъния ще получи още един хеликоптер “Блек Хоук”, предназначен за полицията, който ще се използва за наблюдение и управление на пътния трафик.

“Тези хеликоптери не са само за една мисия. Те могат помогнат при инциденти в гората, пътни произшествия с много жертви, транспортиране на хора, транспортиране на материали, издирвателно-спасителни операции по земя и вода. Два от четирите хеликоптера, които виждате, могат да летят над морето и да изминават дълги разстояния”, обясни Раед Арафат. 

През ноември 2021 г. Министерството на вътрешните работи на Румъния подписа рамково споразумение за флотилия от до 12 хеликоптера „Блек Хоук“ за нуждите на службите за спешна помощ в страната. Договорът е на стойност над 269 млн. евро без ДДС, като се предвижда летателните апарати да бъдат произведени в Полша от PZL Mielec, където се произвеждат хеликоптерите "Блек Хоук" за Европа.

На днешното събитие присъстваха членове на президентската администрация, парламента и правителството, както и представители на дипломатическите мисии в Румъния (Посолството на Република Полша и Посолството на Съединените американски щати в Румъния).