От днес здравната каса известява със СМС и Вайбър за протоколи и лекарства

Целта е пациентите и хората с увреждания да бъдат максимално улеснени

Актуални новини
08:35 - 02 Септември 2024
1347
От днес здравната каса известява със СМС и Вайбър за протоколи и лекарства

От днес здравната каса ще известява хората с есемес или по Вайбър за статута на техните протоколи, с които се предписват лекарствени продукти. По същия начин ще бъдат уведомявани и хората с увреждания за издадените ЛКК протоколи и заявления за отпускане на помощни средства и ремонти и за издадените от НЗОК/РЗОК одобрения по постъпилите заявления.

Целта на тази инициатива е пациентите и хората с увреждания да бъдат максимално улеснени и да получават информация за статуса на протоколите си и заявленията за помощни средства и ремонти в реално време, обясняват от касата. Съобщенията ще се генерират автоматично, което води до минимизиране на всички грешки без забавяне във времето за уведомяване.

Тази седмица поетапно се въвеждат и облекчения в изпълнението на рецепти, които влязоха в сила от 1 септември. След като всички аптеки нагласят софтуера си към новите условия, хората ще могат да изпълняват една рецепта частично. До момента тези предписания се изпълняваха само напълно, което налагаше хората да обикалят от аптека на аптека, докато намерят място, където са налични всичките им лекарства.

Сега, когато електронната рецепта е частично изпълнена, останалата част от предписанието може да бъде изпълнено по-късно в същата или в друга аптека. За това обаче има условия. Окончателното изпълнение може да се осъществи до два работни дни от първоначалното частично изпълнение, но не по-късно от датата на изтичане на срока на валидност на електронното предписание.