От домашния арест скок в политиката: Васил Божков иска да вземе властта (ОБЗОР+ВИДЕО)

Бизнесменът е защитен свидетел срещу Борисов, не отрече, че имал връзки с Пригожин

Политика
13:07 - 09 Септември 2023
11912
От домашния арест скок в политиката: Васил Божков иска да вземе властта (ОБЗОР+ВИДЕО)

Пуснатият под домашен арест бизнесмен Васил Божков се кани да влезе в политиката и да вземе властта в държавата в ново амплоа – в качеството си на политик. Това стана ясно от намеренията му, обявени по време на първата му пресконференция след прибирането от Дубай в България. 

"Моята кауза е да направя нещо за България и българския народ, не мисля повече да се занимавам с бизнес, правил съм много неща за българския народ, за спорта, а те унищожиха колекцията ми", заяви още върналият се от Дубай хазартен бос.

Амбицията му е да обедини различни политически сили, които са против статуквото. Той ще търси подкрепа от "мълчаливото мнозинство" избиратели у нас, както и към онези 4%, които гласуват с "не подкрепям никого".

Под статукво той разбира ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС. Борисов и Пеевски трябва да бъдат изличени от властта, а също и Промяната, която е Комсомолът на ГЕРБ, смята Божков. Партията му "Българско лято" обаче няма да участва в местния вот след няколко седмици. 

"Няма да участваме в местните избори, но се прибрах, защото ситуацията в България е тежка и ние трябва да променим нещата. Аз съм постигнал всичко в живота и оттук нататък мога да направя за българите и за България", обяви Божков.

Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов успял да промие съзнанието на 60% от българите, които не гласуват, като ги е убедил, че от тях нищо не зависи. Затова разчита на техните гласове, както и на 4% неподкрепящите никого, но пускащи бюлетини. На въпрос как си представя това като е под домашен арест, Васил Божков обясни, че при него може да идва всеки.

Журналистите бяха събрани в хотел "Хаят" след предварителна регистрация, а бизнесменът отговаряше на техните въпроси чрез видео връзка в продължение на 25 минути от офиса на компанията си "Нове холдинг" на "Московска" 8, където пребивава по време на домашния си арест с електронна гривна. Пресконференцията се предаваше на живо чрез страницата на Божков във фейсбук. 

На 5 септември Апелативният съд измени мярката на Божков по т.нар. „Хазартно дело“ и го пусна под домашен арест.

Срещу Божков има и още две дела - за криминални престъпления, сред които убийство и изнасилване и за притежания на културно-исторически ценности.

"Не познавам Петьо Петров. Срещу мен беше организирана атака като военна операция - арестуваха жена ми, сина ми, адвоката ми. За ритона не мога да кажа, защото нямам достъп до колекцията", отговори Божков на първите въпроси. 

"Спекулацията с моето връщане е манипулация на прокуратурата. Те получиха регулярното писмо за моето прибиране. Арабският термин е екстрадиране. Прибирането ми беше осуетено от Интерпол, после тръгна дело в Дубай, прибрах се доброволно сам, без екстрадиция. Подписах декларация, че се прибирам", добави Божков.

Той бе категоричен, че се е върнал доброволно, а молби за това е подавал още от първия момент на изгнанието си в Дубай. Бизнесменът твърди, че с никого не е правил договорки за прибирането си в България.

Той каза също, че по време на престоя си в Дубай е бил разпитан от Европейската прокуратура, която се е интересувала от сигналите му, както и за злоупотреба с европейски средства. Освен това заяви, че докато е бил в ОАЕ не се е срещал нито с Петьо Петров - Еврото, нито с бившата му съпруга Любена.

"Аз съм защитен свидетел по делото срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова", обяви още той.

Бизнесменът твърди, че е дал подкуп на лидера на ГЕРБ, за да получи протекция върху хазартния си бизнес. "Два пъти по четири часа давах показания и след това ме направиха защитен свидетел. Начело на мафията е Бойко Борисов. Животът на мен и моите близки е силно застрашен в момента", коментира още Божков.

"Единственото вредно нещо за България е Борисов, той трябва да бъде изваден от политическата сцена, за да има България някакво бъдеще", коментира още доскорошният олигарх. 

Той уточни, че с Алексей Петров не се познавал добре и отдавна не се бил виждал. Неговото прибиране нямало нищо с убийството на екс баретата. 

Като измислени неща определи Божков информациите, че е свързан с Къро, нямал нищо общо и с побоя над журналиста Слави Ангелов.

На няколко пъти бизнесменът обясни, че по различните следствия е  подписал декларация да не казва какво е говорил пред разследващите.

За Васил Божков оставало загадка защо бил отстранен главният прокурор Иван Гешев.

По отношение на санкциите по глобалния закон на САЩ "Магнитски" бизнесменът коментира, че е имал срещи с американците, на които им е предоставил документи и записи. Самият той смята, че несправедливо е санкциониран и заяви, че това е все едно Украйна да бъде санкционирана, че е нападната от Русия.

"Хунтата ме нападна, ограби, рекетира, а те ме поставиха под санкции", посочи Божков. По неговите думи американците са го съветвали да не се връща в България и са били притеснени, че може да му се случи нещо.

Бизнесменът отговори завоалирано на въпроса дали е имал бизнес отношения с шефа на руската наемническа армия "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа.

Васил Божков определи като смехотворни твърденията на прокурора по делото Ангел Кънев, че е имал бизнес отношения с Пригожин. След това обаче хазартният бос добави, че дори да е имал комуникация с Пригожин това било преди Русия да води война с Украйна. По думите му много компании се "натискали" да правят бизнес там преди войната.

Божков каза още, че може изобщо да не се стигне до дела срещу него в съда.

"Не би ме удовлетворило реми, партията трябва да завърши с победа на белите", заяви Васил Божков, който е и дългогодишен председател на Българската федерация по шахмат.