От епицентъра за Lupa.bg: Москва си отдъхна, аплодира Байдън

Русия
14:18 - 25 Февруари 2022
8985
От епицентъра за Lupa.bg: Москва си отдъхна, аплодира Байдън

Колкото и странно да звучи, руснаците останаха доволни от действията на американския президент Джо Байдън, или по-скоро от неговото бездействие. Жителите на страната си отдъхнаха, след като US лидерът в специалното си заявление обяви, че Вашингтон по никакъв начин няма да воюва с Русия в рамките с конфликта й с Украйна. Санкциите, анонсирани от Байдън, леко обезпокоиха руснаците, но официална Москва успокои, че е готова с пакет мерки за минимизиране на последствията от новите ограничителни мерки.

Президентът на САЩ каза, че под санкции ще бъдат поставени няколко руски банки, ще бъдат рестриктирани и някои други отрасли на руската икономика. Един от ударените финансови институти – ВТБ обясни на клиентите си, че тяхното обслужване на територията на Русия ще продължи в пълен обем. Те обаче няма да могат да използват дебитните и кредитните си карти зад граница. От своя страна политологът Сергей Марков успокои руското население, заявявайки, че банковата система на страната е четвърта в света по устойчивост и ще издържи на удара на западните санкции.

Като цяло Русия беше готова за новите ограничителни мерки, още повече, че тя се намира под санкционен натиск още от 2014 г. и има опит, констатираха местните медии. Дори евентуалното изключване на страната от международната банкова система за разплащания SWIFT няма да е голямо предизвикателство. Русия от няколко години се готви за този ход и разработва собствена система за разпращания. Русият президент Владимир Путин покани на среща крупния бизнес, който попадна под ударите на Запада и го успокои, че ще получи необходимата подкрепа от държавата. Пред предприемачите руският лидер посочи, че не е имал „друг полезен ход, освен да предприеме военна операция срещу Украйна“. По думите му, ако той не беше нападнал съседната страна, щяла до пострада Русия. Междувременно от Генералния щаб на страната обявиха, че в хода на операцията в Украйна руските сили са поразили 84 обекта на военната инфраструктура, от които 11 летища.