От Хонконг до Ел Ей: Браво на България за мярката с маските

Общество
11:47 - 31 Март 2020
6587
От Хонконг до Ел Ей: Браво на България за мярката с маските

Над 3500 одобрителни коментара само в една от големите социални мрежи "Реддит" предизвика българската мярка за задължително носене на маска на публични места, която здравният министър Кирил Ананиев вчера заповяда.  

От Хонконг, през Индия, чак до потребители от Лос Анджелис, решението се посреща с "палци нагоре" заради COVID-19. Испанци, мароканци, чилийци и канадци пък се оплакаха, че техните правителства още не са въвели мярката и настояват това да се случи незабавно по подобие на България, Чехия и Австрия. 

Късно през нощта стана ясно, че Центърът за контрол на заболяванията в Атланта, САЩ, също умува дали носенето на предпазните платове през устата и носа да не стане задължително за всички янки. 

Междувременно скорост набират графики за ползите от слагането на маски и сравнение как, ако не се носят масово, кривата на експоненциалния растеж на болните тръгва рязко нагоре. 

У нас обаче социалните мрежи са "бъкани" от мнения, че маските не предпазват, а мнозина се позовават на СЗО, което преди месец обяви как те са нужни само на болните. Факт е обаче, че организацията излезе с такова становище заради тежкия дефицит на маски в глобален план, който започва да намалява заради масираното вътрешно производство.