От Любов с любов пред Lupa.bg: Лъжат и използват публиката на ЦСКА за стадиона!

Новини
09:33 - 11 Октомври 2019
9506
От Любов с любов пред Lupa.bg: Лъжат и използват публиката на ЦСКА за стадиона!

„Гражданската активност е много полезна за развитието на човека. Аз имам една душичка и не си я давам! Съвестта ми е чиста, а от това по-хубаво няма!”, така започва разговорът ни с Любов Любомирова – гражданска активистка, която трябва да понася много удари – физически и вербални, заради инициативите, които тя и нейните съмишленици от екип „Екип Лайкучка” и "Да спасим Борисова градина" предприемат. Тя трябва да търпи обиди и заплахи, някои от които и за живота й, заради стадиона на ЦСКА, който е една от големите теми в последно време. „Хем сме цветя, хем лаем! Такива сме си от нашата неформална организация за добрини”, започва Любов.

- Кои сте всъщност вие?

- Ние сме самобуйстващи единици, нямаме нищо общо нито със "Зелените", нито с който и да било. И да уточня - не искаме нито да бутат стадиона на ЦСКА, нито да режат дърветата, нито да се наруши целостта на Борисовата градина. Дори искаме да помогнем, но за сметка на това получаваме вулгарни и смъртни заплахи от фенове на ЦСКА! Иначе сме 4-5 човека, които се метнахме като Матросов на амбразурата. Ние сме Гергана Пирозова, Веселин Кирев, Бойко Димитров ни помага много, Мартин Микуш, Любен Гуляшки - това сме ядрото на групата "Да спасим Борисова градина".

Ние всичките сме граждански активисти и всичките сме с различни политически убеждения - от анархисти до комунисти, като минеш през демократи и т.н., но това няма никакво значение. Нас ни обединява една идеологията, една кауза, която засяга изключително много хора. Няма "Зелени" в цялата схема, както някои хора си мислят. Те не вдигаха джабала за Борисова градина, защото Гергана Пирозова е комунистка според тях, а тя е водещият фактор и двигател на каузата.

- Да започнем от началото с проблема с Борисовата градина, който е по-голям, отколкото някои предполагат.

- Моята приятелка Гергана Пирозова видя какво се случва преди 4 години, някъде около 2015-та започна безразборна и поголовна сеч из Борисовата градина. Без маркировка, без пояснителни табели. По закон за всяко отсечено дърво трябва да има пояснение и маркировка с печат - те са в различни цветове в зависимост от това дали дървото е изсъхнало, болно и т.н. И изведнъж започнаха да излизат едни камиони с отсечени дървета без това да е съобщено някъде. Така ни започна битката със Столична община за Борисова градина. Гергана Пирозова създаде фейсбук групата "Да спасим Борисова градина" и за дни организирахме първия протест. Оказа се, че те са направили план за инвентаризация на Лесотехническия университет по задание от Столична община, който план е по Закона за горите. Извинявам се, но това е парк в градска среда!

По Закона за горите се изсичат кубици, а когато става дума за парк в градска среда, всяко дърво трябва да е отчетено. Големи са хитреци, тъй като така не можеш да ги хванеш колко ще изсекат. Пишат се там между 30 и 80% на места. Борисовата градина е създадена като крайната точка на т.нар. Витошки клин. Той поема двете течения, които идват от Бистрица от едната страна и от Люлин планина от другата, и затова е тази цялата зелена полоса, която почва под витошките квартали, преминава край Южен парк и завършва с Борисова градина с Лесопарка. Целта на всичко това е въздухът, свежият въздух от Витоша да се предава на града и да се разпространява. Това е белият дроб на София. Изчезне ли Лесопаркът, ще лепне отгоре един похлупак, тъй като е котловина без собствени течения, и София е дотам. Както вече и започна да се вижда и усеща. Хората, когато са създали тази зелена полоса - Витошки клин, под Витоша е имало погреби, които са срутени, нищо да не пречи на това течение, а нашите умници строят точно там небостъргачи и огромни търговски центрове, молове и други сгради.

- И как си обясняваш всичко това?

- С безхаберие и необразованост! С корупция на високо ниво! В това няма и капка градоначалническа мисъл, тези хора са неграмотни. Аз не съм нито еколог, нито специалист, но се интересувам, чета, образовам се постоянно.

- И после се стигна до едни дълги диалози, до едни документи, графики, планове, намерения.

- Да, след това се стигна до този прословут ПУП - Подробен устройствен план, който всъщност вместо да решава проблемите на Борисова градина и да я съхрани, вкарва в съсобственост частниците с държавата и общината. Като окрупнява парцелите, вместо да го обособи, да им даде предназначение.

- Можеш ли до бъдеш по-конкретна?

- Да, веднага давам пример - басейнът "Мария Луиза". В момента той е отделен парцел, а сега към него се прибавят още десетки декари територия, която е общинска земя. Каква собственост е? Публична-държавна, публична-общинска, няма никакво значение, там е пълен батак с тази собственост.

- И какво се прави?

- Този, който е собственик на къпалнята "Мария "Луиза" става съсобственик с още земя. И като собственик на парцела, на който е "Мария Луиза", той става собственик на правото на строеж. Което значи, че Борисова градина се разпарчетосва и дарява буквално на частни лица. Всичко е частно - телевизионната кула, Колодрумът, Летният театър... И всичките частни лица не са случайни, те са с една доста интересна репутация в обществото. Кое на кого е, е публична информация, може да се изрови и да се види. Но няма нито един случаен. Извинявайте, но обществото не знае, че телевизионната кула е частна собственост!

- Разговорът придобива доста интересни нюанси. Какво се случва след това?

- Ами, от Столична община започнаха да шикалкавят, тъй като в този ПУП има и нови сгради. Значи изсича се гора, за да се построи на нейно място "Музей на зелена София" - т.е. да показват дърветата, които ги е имало, но са ги изсекли преди това! Никаква логика няма. Има и някакво климатично училище, което е съществувало 30-те години, където са ходили дечица да дишат въздух. Но покрай въздуха са заложени три сгради към това климатично училище, а самото то представлява възстановяване на архитектурни обеми, ама за него никой не си спомня, че съществува. Него го няма от 70 години! И тук идва още нещо интересно - "Мария Луиза" става с ограничен обществен достъп, което е доста странно, тъй като там 50% е на Общината - т.е. частникът ще си строи нещо вътре, което ще е с ограничен достъп. Много интересно, нали? Когато е с публичен достъп, всеки може да влезе. Въобще, батакът е пълен, както и положението с ЦСКА.

- И стигаме до кучето, което е заровено в решението на задачата - стадионът на ЦСКА "Българска армия". Апетитен парцел и хапка, нали?

- В новия ПУП е заложен ремонт и реконструкция на съществуващото съоръжение - да не се излиза от чашата на стадиона. Което реално е нонсенс, защото чашката на „Армията“ е изградена от едни земни насипи, които вече са тръгнали. Самият стадион е построен върху насип и това се знае, доказано е от технически лица. Това означава, че тези насипи не могат да бъдат използвани за реконструкция. Трябва да бъдат съборени при това положение, а не трябва. Това означава, че се излиза от чашата на стадиона и не може да се строи законово!

- И същевременно се оказва, че в един момент може да се окаже, че нещо – в случая „Българска армия“, ще бъде бутнато и след това всичко ще се стопира, защото не могат да се извършва никаква строителна дейност?

- На ЦСКА не му трябва просто някакъв стадион, някакво съоръжение, а има нужда от стадион, който да отговаря на изискванията на УЕФА, ФИФА и т.н. Предполагам, че собственикът, който в момента е Гриша Ганчев, няма да инвестира в тренировъчни съоръжения, защото няма как да си върне нито една стотинка от вложенията. Другият проблем, който се появи и споменах за него, са самите насипи. Те са залесени отвън! Но това никой не го казва. Тогава какво правим с тези дървета? Това са стотици дървета, които ще заминат.

Снимки: Агнес Методиева

- Ребусът става изключително сложен, а след две седмици идват избори, макар и местни.

- Определено ситуацията е такава - предизборно г-н Главният архитект на София Здравко Здравков си стисна ръката с министър Красен Кралев, обещавайки му виза за с-т-р-о-и-т-е-л-с-т-в-о! Вече не говорим за реконструкция, нали? Вече имаш петно за строителство, но зависи как е дадено петното. Тази виза за проучване и проектиране, която е направена, е дадена без абсолютно нито една законова процедура, която да е спазена! И пак да повторя - идват избори. И какво правим? Купуваме си ЦСКА и публиката на армейците официално! Извинете ме, но това е обидно.

- Как се е стигнало до тази прословута виза?

- Реално има една вратичка в закона, която дава право на архитекта на София да даде такава виза, когато ставало дума за публични обекти от голямо държавно значение и т.н. Защо сега обаче? От колко години е този проблем и защо сега? Месец преди изборите някой подарява една виза, която не е задължително след това да бъде изпълнена. Защото ще има хора, които ще я обжалват 100%. Не, не сме ние - тези лудите, дето уж скачат. Други хора ще са! Ние искаме да съхраним този парк. Той е за всички ни. Без него заминава София! И хората трябва да разберат това! Цесекарите трябва да го разберат! Няма да ходиш на стадиона и из парка с маски и противогази, нали?

- Какво можете вие да направите, след като дадете гласност на това и осветлите проблема, така да се каже?

- Идеята е да накараме да мислят хората. Управниците да възстановят собствеността на буквално откраднатите за стотинки неща и парцели. Този парк е паметник на културата на лесопарковото изкуство. Той е национално богатство и не може да е собственост на когото и да било. Този парк е на всички ни. И трябва да се уголемява, не да се намалява. Защото видяхме какво се случи с Южния парк – хоп - едно дръвче, хоп второ, после 20... След това изникна ново блочке, второ, после цял квартал. И там се къса този Витошки клин.

- Къде е ролята на управниците, на Общината, на кмета?

- Йорданка Фандъкова е в управата на Столична община от 2005 година. Тя само лъже! Повтаряше: "Спокойно, няма да се строи! Няма да се строи!" Ние направихме една акция, тя на другия ден се изтапани в метрото, а на таблата течаха надписи, че Столична община гарантира, че няма да се строи в Борисова градина. И какво се оказа после? Хоп, в новия ПУП колкото щеш сгради!

- А малко след това самата тя каза, че ще се строи, увери феновете на ЦСКА, че ще имат нов стадион!

- Тя лъже като циганин, не й мига окото и лъже като професионален мошеник! Явно защитава нечии интереси - дали е притисната, дали нещо друго, не мога да знам.

- А вие сте получавали и заплахи, някои от които и доста зловещи?

- Да, получавахме заплахи за стадиона от фенове на ЦСКА. Явно някой ги нахъсва срещу нас, казва им, че тези лелички и чичковци, визирайки нас, не дават да се реконструира или да се строи стадион. Ама, никой не ни е питал за нашето мнение - директно с мотиката по главата. "Ще ви режем на парчета!", "Ще ви изнасилваме групово!" - такива заплахи получавахме, а има и още много. За щастие спряха в един момент, защото на всеки един обърнахме внимание и обяснихме как стоят нещата. Нашата група е на 3 години и е постигнала ужасно много с изцяло доброволен труд и средства стоим срещу огромна машина, каквато е Столична община и каквато е мафията изобщо. Няма да се уплашим от това, че някой не разбира къде е проблемът.

- Как могат хората наистина да разберат каква е същността на проблема, откъде идва, как може да бъде решен и какви са подводните камъни?

- Той може да се разбере, стига да има добре поднесени факти, които се укриват, а като не се разясни проблемът, няма как да стигне до хората в чистия му вид. Като стане напечено, Фандъкова излиза и почва мига и да мяука и да казва, че няма такова нещо. От 2007 година самата Столична община е издала наредба, която гласи, че всяко дърво на градската територия на София, защото има и вилна, трябва да бъде заснето и картотекирано. Извинявайте, ама сме ХХI век.

Миналата година на едно обсъждане на екокомисията един член на "Зелени системи" каза, че са наели фирма, имало обществена поръчка за 150 000 лева, която да изработи софтуер. На другия ден отидоха едни студентчета с телефоните си, със свалени програми на тях, бяха заедно с една мадама от едно НПО, която се занимава с биологичното разнообразие - птички и пчелички, защото всъщност никой не си мисли и за тях, че и те съществуват и имат право на живот. Отиде с тях, заснеха 800 дървета за два часа! С едни телефончета. И им го тупнаха на масичката в Общината, която е решила да прави софтуер за 150 000, вместо тези пари да бъдат дадени на едни болни деца, например. Знаете ли, че на тези екокомисии получавахме и удари, физически - по гърбовете, по главите. Въобще, то е една срамна история.

- Други проблеми имало ли е от подобно естество?

- Всякакви проблеми сме имали, от какво ли не естество, но не е това важното. Ние знаем пред какви огромни интереси и проблеми сме изправени!

- А каква е целта на това с дърветата и кой има далавера от изсичането на толкова много дървета?

- Целта е проста - да се смени статутът. Когато е лесопарк, ти не можеш да го пипнеш. Стане ли си просто парк, процедурата става доста по-лесна след това. След това от парк ще стане градинка, а по-късно и градинка към блока на Цв.Цв. Това е идеята. "Артекс" строят по целия ръб откъм "Изток" и "Изгрев". Къде ще си изградят паркингите, които са им задължителни по закон? Няма къде, освен в гората. Като свински черва са се нанизали. Аз обаче не разбирам - не разсъждават ли с главите си какво причиняват на себе си, на техните деца?

- Може ли да окаже в един момент, че ЦСКА – като клуб и фенска маса, да бъдат излъгани?

- Разбира се! Дори съм сигурна, че ще излъжат най-безпардонно публиката на ЦСКА, ще я използват! Имам чувството, че всичките тези мутри, преоблечени като бизнесмени, които имат собственост и в Борисовата градина, са си пушили пурите на някоя яхта и са се хванали на бас кой пръв ще си построи хотела или ще си гърми шампанското на басейна на последния етаж на някоя сграда.

- Да, но се говори, че там ще бъдат налети милиони, обявяват се проекти, съдружници, готово финансиране.

- Как си представяте, че някой ще изтупка 40-50 милиона евро, които няма да имат почти никаква възвращаемост за 100 години напред?! За нов стадион става дума. Да не е психичноболен нещо? Как се връщат пари от стадион? Хайде, някой да ми го калкулира. Или този някой толкова обича ЦСКА, че ще си налее всичките милиони там, ще ги завещае един вид! От евротурнири колко се връщат на сезон - 2-3-5 милиона. Но през този период ти имаш и разходи. Далеч по-бързо и добре се връщат от хотелче, молче и т.н., нали? Аз съм бивш спортист и съм възпитана и научена да уважавам противника. Тук не става дума за клубни пристрастия, а за това, че зверски се гаврят с ЦСКА, с публиката на червените!

Хвърлят прах в очите на хората, а те се самозалъгват. Защо не се съберат голяма част от феновете и да отидат да тупнат по масата с юмрук и да се чуе гласът на армейската маса? Когато има един голям проблем, веднага се измисля друг, да не се вторачват хората толкова в единия. Всички искат стадион, а публиката се е хванала за това, че отборът не върви, че Гриша Ганчев това не прави, онова не прави, селекцията била лоша, резултатите, а иначе... Хората слушат с очите си! Визуализацията е друго нещо и затова бяха хвърлени едни проекти за стадиони, масата да избира кой им харесва повече и т.н.

Елементарният въпрос е свързан с чистата математика, със сметката. Поискайте им бизнес план, разчетите, сметките. Никой не инвестира на базата на една визуализация. Най-вероятно ще се опитат да ползват и фондове. Щом толкова тържествено Красен Кралев, който е част от правителството, обяви това и въстана срещу ПУП-а, може да има и съучастие на държавата. Нали това искаха - да бъде сделка с държавата. Същото е като държавата с басейна "Мария Луиза", кой е затворен вече 15 години. Нали и там са 58:42 в полза на частнкика. Да не говорим, че в къпалнята има минерален извор, който е изключителна публична държавна собственост - всички такива извори в държавата са такива. И никой до момента няма достъп до него и никой не говори за него. Какво се прави с него, никой не знае. Мислете, хора, интересувайте се от чистата фактология и ще прозрете какво се случва. В групата "Да спасим Борисова градина" има достатъчно информация и документи, плод на доброволния труд на хора, които единствено искат да опазят най-важния парк в София. Мислете - искат да ви излъжат отново!