От ОАЕ: Арестът на Васил Божков официално потвърден

Следва изпращане на документи за екстрадиция, обясни главният прокурор

Новини
13:22 - 02 Февруари 2020
8011
От ОАЕ: Арестът на Васил Божков официално потвърден

Арестът на Васил Божков е официално потвърден. Това заяви преди минути във Варна главният прокурор Иван Гешев.

"Има официално потвърждение от Обединени арабски емирства за ареста на Васил Божков и други две обвинени лица", заяви той.

Предстои изпращане на документи за екстрадиция, което ще се направи по процедурата, която е правена до момента и в други такива случаи.

"Правили сме го досега и за Цветан Василев, и за Арабаджиеви, и за Баневи, и за Димитър Желязков. Действаме по същия начин и виждате резултатите", коментира главният прокурор.

Новината, че Божков е задържан в Обединените арабски емирства дойде в петък. Тя бе съобщена от главния прокурор, който обаче обясни, че все още няма официално потвърждение, че бизнесменът е задържан на тази територия. 

"В момента, в който получим официално потвърждение, ще ви уведомим, че са задържани, кои лица са задържани и ще запознаем българските граждани с действията си. Допълнително ще кажа, че никой не е недосегаем пред закона. Знаем срещу какво се изправяме, както каза говорителят на главния прокурор. Знаем, че ще бъдем атакувани, знаем защо сме атакувани, знаем от кого сме атакувани, но ще продължим, защото го дължим на българските граждани. Прокуратурата и държавата го дължат на българските граждани", заяви вчера обвинител №1. 

Днес по-рано Иван Гешев организира спецакция в Белослав, при която бяха задържани 11 човека с висящи дела.

"Обещах, че нещата с битовата престъпност ще се променят до края на годината. И тази акция тук е само началото", заяви главният прокурор от пристанището във Варна.