От Общината пред Lupa.bg: Табелата на "Цариградско" паднала зарази силния вятър и окисляването на метала

За да няма такива инциденти от 5 години на територията на Столична община се използват поцинковани стълбове

Актуални новини
17:00 - 08 Декември 2022
2259
От Общината пред Lupa.bg: Табелата на "Цариградско" паднала зарази силния вятър и окисляването на метала

Столична община представи причините за падналата табела на 25 ноември на "Цариградско шосе" след запитване на Lupa.bg. Инцидентът е станал заради "окислителните процеси" в съоръжението и силния вятър през този ден. 

Ето отговора до медията ни на инж. Димитър Петров, извършил проверката на случая: 

"Извършени са обследвания на конструктивната част на стълба, на който са били монтирани табелите, при което се установи, че в основата, под повърхността, са протекли окислителни процеси, които са останали "скрити" при извършваните регулярни проверки на инфраструктурата по булеварда. В следствие на тези процеси, конструкцията на стълба е била компрометирана, като в комбинация със силния вятър в деня на инцидента, са довели до пречупването на стълба в основата, под земната повърхност" и падането на табелата. За недопускане на подобни инциденти, от повече от 5 години, на територията на Столична община се използват "поцинковани" стълбове, като по този начин се елиминира възможността за протичането на подобен тип "скрити" окислителни процеси, които биха могли да компрометират стълбовата инфраструктура. Извършват се и регулярни проверки на съществуващата инфраструктура, като поетапно същата бива подменяна с нова, която отговаря на по-високи изисквания, въведени от Столична Община".

На 25 ноември табела падна на "Цариградско шосе", в района на Тех парк. Тя се сгромоляса в дясната лента за движение по булеварда. Уцелила е джип. Като по чудо няма жертви.

Табелата беше преместена встрани от платното, за да не затруднява движението в района на София тех парк, в посока центъра на града. Възможно е силният вятър да е помогнал за инцидента.