От "Лукойл" не са притеснени за проверките в складовете им

Крими
19:29 - 10 Май 2024
1651
От "Лукойл" не са притеснени за проверките в складовете им

Шест институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България". Те извършват инвентаризация на енергийните продукти в базите на дружествата. Операцията разпореди служебният премиер Димитър Главчев. 

От "Лукойл" казаха пред БНТ, че на този етап няма какво да коментират. Не са притеснени, тъй като казват, че подобни проверки има почти всеки месец.

Подобна проверка и то в такъв мащаб се прави за първи път и тя идва след констатациите на служебния кабинет за множество спекулации относно рафинерията и разговорите с нея от страна на властта.

Близо 200 служители от Митницата, НАП, МВР, Агенцията за държавен резерв участват в проверките. При необходимост екипите ще търсят съдействие и от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.
Операцията обхваща данъчните складове на двете компании, представляващи петролни бази в София, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив и Бургас. По информация на БНТ проверяват се общо 12 обекта в страната, включително складовете на държавния резерв.

Рано тази сутрин проверяващите са влезли и в нефтената рафинерия в Бургас.

"Няма никакъв сигнал. Това, което се извършва от ДАНС, цели да се направи цялостна инвентаризация. Не само по документи, а физическа проверка. Ще се проверява за съответствието за това какво има по документи и това какво е наличното физическо количество на всичките горива. Като тук искам да успокоя българските граждани, че това по никакъв начин няма да навреди на дейността на двете търговски дружества, както и за доставката на горивата на гражданите", каза Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

От Агенция "Митници", които са водещи в тази операция, засега се въздържат от коментар, докато не приключат всички проверки. Обещават, че ще оповестят резултатите.