От "Продължаваме промяната" разкриха кога ще се радваме на евтини цени на газа

Новини
12:14 - 13 Август 2022
2920
От "Продължаваме промяната" разкриха кога ще се радваме на евтини цени на газа

Евтини цени на газа ще дойдат от довършване на връзката с Азербайджан. Там са в пъти по-ниски цените. Виждаме, че и Германия не разчита на варианти как може да се разчита на "Газпром“. Това заяви Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната“ пред bTV.

"Не ни се налага да пестим електроенергия, защото добиваме енергия за основна част от потреблението си от въглищни централи и от АЕЦ. Цените по договора (б.р. с Азербайджан) са значително по-ниски. Те, като бъдат добавени към микса в пълния обем от 1 млрд. кубични метра годишно, ще дадат значително намаляване на цената в микса, който успява да генерира "Булгаргаз“. Това ще бъде отчетено и в решенията, които предстои да вземе КЕВР“, добави още той.

Рибарски допълни, че очаква азерския газ да дойде още през септември.

"Както обявиха и от фирмата изпълнител на интерконектора, те очакват да са готови в първите седмици на септември. Обявяването за приоритет и на интерконектора (б.р. от президента) и реалните стъпки не ни навеждат на мисълта, че това наистина е приоритет. За нас този проект беше основен, всяка седмица бяха провеждани разговори в тази връзка. Напредъкът се вижда, той е реален“, каза Рибарски.

"За нас този проект е завършен. Чисто документално трябва да бъдат извършени последните дейности по издаване на акт 15 и акт 16. Проектната компания също има издаден лиценз за независим оператор на газопреносна мрежа от КЕВР“, добави още той.