От Русия с любов: САЩ лъжат, че изтеглят войските си от Ирак

Отрекоха се и твърденията, че Франция, Германия и Австралия са поискали разработване на график за изтеглянето на техните военнослужещи от страната

Новини
14:45 - 10 Февруари 2020
2572
От Русия с любов: САЩ лъжат, че изтеглят войските си от Ирак

Русия обвини САЩ в лъжа. Европейците заклеймиха като неистина информацията, че САЩ ще изведат своите военнослужещи от 15 бази на територията на Ирак.

РИА Новости се позовава на твърдението на официалния представител на Обединеното командване на въоръжените сили на Багдад - Тахсин Хафаджи.

По-рано новинарският портал "Багдад Тудей" съобщи, че е започнало изтегляне на войските на Вашингтон от 15 военни бази в страната. Същевременно се отбелязва, че американският контингент все още присъства в два обекта – Базата в Айн ал Асад в провинция Анбар и в друга база в Ербил.

„Съобщенията за предполагаемото изтегляне на американските войски от 15 военни бази не съответстват на истината. Никога в Ирак не е имало толкова американски бази“, каза Хафаджи.

Той отрече и съобщенията, че Франция, Германия и Австралия са изпратили искания до иракските власти за разработване на график за изтеглянето на техните военнослужещи от страната.

„Тези страни не са подавали такива искания“, каза той и подчерта, че в момента силите на международната коалиция не участват в съвместни военни операции с армията на Ирак.

Иракската информационна агенция INA съобщи по-рано, като се позоваваше на говорителя на комисията за сигурност и отбрана Бадр Зияди, че трите страни са се свързали с оперативния щаб на командването на иракските въоръжени сили с искане да се изготви график за изтеглянето на войските им от страната.

Всичко това се случва след като на 5 януари парламента в Багдад одобри резолюция, с която настоява всички чуждестранни войски в страната да се изтеглят и също така да бъде прекратено сътрудничеството на Ирак с международната коалиция за борба с терористичните групи в Близкия изток. Това решение беше взето в отговор на американската операция по ликвидирането на висшия ирански генерал Касем Сюлеймани, който беше убит близо до летището в Багдад. В същата атака беше убит и заместник-ръководителят на иракската шиитска милиция, подкрепяна от Иран, Абу Махди ал Мухандис. Във Вашингтон смятаха, че те са били замесени в организирането на атаката срещу посолството на САЩ в Багдад от 31 декември 2019 г.

Изпълняващият длъжността министър-председател на Ирак Адел Абдул ал Махди заяви след това, че води преговори с чуждите страни за изтеглянето на силите им, съгласно исканията на парламента.

През последните няколко месеца военните бази в Ирак, където са разположени американски военнослужещи, редовно са мишена на атаки с минохвъргачки и ракети. Подобни инциденти се случват по-често, откакто Сюлеймни беше ликвидиран от силите на САЩ.