От утре Google трие стари профили - ето как да опазите данните си

Липсата на действие в продължение на две години ще е достатъчно основание за премахване на регистрацията

Новини
13:09 - 30 Ноември 2023
3869
От утре Google трие стари профили - ето как да опазите данните си

На 1 декември 2023 г. в сила влиза новата политика на онлайн гиганта Google за неактивните потребителски профили. Промяната е сериозна - от тази седмица ще започне изтриването на акаунти, които според системите на компанията не се използват активно.

Считано от утре, липса на действие в продължение на две години ще е достатъчно основание за премахване на регистрацията.

Не само на нея, но и на всички свързани данни - снимки в Google Photos, файлове в Google Drive, писма в Gmail.

От Google изтъкват като причина сигурността -

старите профили е по-вероятно да са с компрометирани пароли

и да нямат допълнително потвърждение при влизане. Със сигурност, обаче, е и фактор, че те заемат място. Петабайти дисково пространство, което струва пари и което няма как да се монетизира, ако никой не го използва (т.е. не гледа реклами или не оставя годна за продажба потребителска информация).

До момента застрашените от изтриване би трябвало да са получили няколко съобщения - включително на посочения от вас резервен имейл. Ако сте ги подминавали с лека ръка, ето какво да направите:

  • Прегледайте пощата в застрашения си Gmail;
  • Впишете се в неактивния си профил и направете няколко търсения в Google или погледайте видео в YouTube;
  • Посетете Google Photos и там въведете потребителското си име и парола;
  • Влезте в някой от сайтовете, които са асоциирани с дадения акаунт и се впишете чрез него.

Всяко едно от тези действия би трябвало да отложи най-лошото за данните ви - поне за две години напред.

Отлагането на неизбежното във виртуалния свят неизбежно поражда аналогии с някои даже по-неприятни процеси в реалния живот. За тях Google са се погрижили със своя Inactive Account Manager - той ви дава възможност да изберете какво да стане с вашата информация, след като по една или друга причина онлайн профилът ви стане неактивен.

Можете да разпоредите пълно изтриване или да "завещаете" някои от своите файлове на доверени контакти.

Извън тази в известна степен мрачна перспектива, като цяло е добре важната информация да не стои единствено в облака. Google Takeout ви позволява да експортирате данните си, за да можете след това да ги съхранявате лично.