От утре започва сезонът по защита от градушки

Въведени са в експлоатация нови 63 ракетни площадки за опазване на земеделската продукция

Общество
18:41 - 20 Април 2021
2468
От утре започва сезонът по защита от градушки

Активният сезон по градозащита в страната ще стартира на 21 април, съобщават от Министерството на земеделието.

Противоградовата защита с ракети ще се осъществява над областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 262 ракетни площадки към тях.

Изпълнителна агенция "Борба с градушките" разполага с 17 731 противоградови ракети за операции по изкуствени въздействия.

От МЗХГ припомнят, че през последните две години защитаваната от градушки територия е била увеличена от 17 млн. на 22 млн. дка и са били въведени в експлоатация нови 63 ракетни площадки за опазване на земеделската продукция.

През май ще стартира и пилотният проект за противоградова защита със самолети, която ще обхване незащитената с ракети територия на Северна България.

През активния сезон по градозащита тази година ще се осигурява радарно покритие на атмосферата над страната със седем метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на "VAISALA". За тази цел до края на май ще бъде монтиран и пуснат в експлоатация нов доплеров радар. Той ще бъде разположен в Шумен и чрез него ще се осъществява по-добър радарен мониторинг на атмосферата над Североизточна България.