От язовир “Огняново” тръгва питейна вода за София

За да има столицата резервен водоизточник, трябва да се изгради пречиствателна станция, обясни кметът Йорданка Фандъкова

Общество
21:13 - 19 Януари 2020
5508
От язовир “Огняново” тръгва питейна вода за София

Изграждане на 20 км трасе и пречиствателна станция - това е нужно, за да се сдобие София с резервен водоизточник. Проектът предвижда в такъв да се превърне язовир “Огняново”.

За тази възможност съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на срещата при премиера Бойко Борисов в събота. На нея стана ясно, че столицата може да спаси Перник от водния режим, ако разреши през водопреносната ѝ мрежа да минава вода от язовир “Белмекен” за бедстващия град.

 “Идеята яз. “Огняново” да стане резервен водоизточник на София предвид климатичните промени, на които сме свидетели, е стара. Преди време възложих на главния архитект Здравко Здравков да направи проучване дали това е възможно. То показа, че водата там е годна за пиене и има нужните качества. За да се реализира проектът, трябва да се изградят пречиствателна станция и 20 км трасе, което да се свърже с водопреносната мрежа на града”, обясни за “24 часа” Фандъкова.

Министърът на икономиката Емил Караниколов е поел ангажимент държавата да финансира
проекта. Предстои да се направят проучвания на терените, ако е необходимо - да се направи отчуждаване и да се подготви проект за алтернативното трасе.

“Това е една допълнителна придобивка за София. Смятам, че проектът може да се реализира до 2 години”, добави Фандъкова.

Тя още веднъж подчерта, че в двата язовира - “Искър” и “Бели Искър”, от които се осигурява водоснабдяването на столицата, има достатъчно количество и то е осигурено за години напред. Столицата ползва 140 млн. кубика вода годишно.

На срещата в Министерския съвет Фандъкова е настояла държавата да поеме ангажимент още тази година да бъде направен ремонт на стената на язовир “Бели Искър”. Тя уточни вчера, че за обекта има готов проект и няма пречка дейностите да стартират.