От злато ли е "Златната топка"? (СНИМКИ)

Отличието претърпява някои промени през годините

Нещо за четене
16:19 - 25 Октомври 2024
4056
От злато ли е "Златната топка"? (СНИМКИ)

Някога чудили ли сте се от какво се състои трофеят "Златната топка" и колко струва? Всяка година футболистите се борят за една от най-бляскавите и ценни индивидуални награди в красивата игра – "Златната топка", връчвана от авторитетното издание France Football на годишно гала събитие.

Буквално преведено като "Златна топка" на английски език, но дали тя е съставена от злато? Каква е стойността на индивидуалния трофей, материалите, използвани при нейното производство и други.

"Златната топка" не е съставен изцяло от злато. Първоначално е оформена от материал, подобен на восък, а повърхността на кълбото е покрито с пет килограма 18-каратово злато.

Освен подобен на восък материал в сърцевината си, повърхността се състои от месингови пластини, които са споени заедно във формата на топка, за да бъдат покрити със злато и вкоренени върху основа от пирит - известен също като железен пирит или глупашко злато.

"Златната топка", в сегашната си вид, в момента се оценява на приблизително 3000 евро (приблизително 2920 долара).

Горепосочената оценка обаче взема предвид само суровините, използвани за изработката на шедьовъра. Завишената стойност може да набъбне до над 500 000 евро.

"Златната топка" е с размери около 31 сантиметра на височина и 23 сантиметра в диаметър и тежи малко над седем килограма.

От първата "Златна топка", връчена през 1956 г., настоящата версия на трофея остава същата от 1983 г. По-старият вид на трофея беше идентичен с наградата, която ще бъде раздадена, но малко по-малък по размер и много по-мек.

Докато "Златната топка" за жени (Ballon d'or Feminin) от първото си издание през 2018 г. остава същата.

Първият трофей Ballon d'Or, връчен през 1956 г., е проектиран от френската къща за бижута Mellerio dits Meller. Настоящата итерация на отличието е проектирано от Франсоа Мелерио.

Няма пряка парична облага, която носителите на „Златната топка“ получават от France Football, но играчите са прибрали огромни суми като бонуси - главно като част от техните договори с клубове и спонсори.

Носителите на "Златната топка" не получават истинския трофей, а негова реплика, която се съхранява предимно в съответните им клубове или е поставена в музеи.