Отборът на Ман Юнайтед поднесе венци и се поклони пред мемориала на Мюнхенската трагедия (СНИМКИ)

Байерн Мюнхен също не пропусна да отбележи годишнината, споделяйки това и в официалния си сайт

Спорт
21:02 - 06 Февруари 2023
2664
Отборът на Ман Юнайтед поднесе венци и се поклони пред мемориала на Мюнхенската трагедия (СНИМКИ)

Отборът на Манчестър Юнайтед, начело с мениджъра Ерик тен Хаг и капитана Хари Магуайър, удостои с почит загиналите футболисти на Червените дяволи, които загубиха живота си през 1958 година.

На 6 февруари самолетът на английския гранд се разби край Мюнхен и осем души от отбора загубиха живота си в разцвета на своите сили. А Англия загуби гръбнака на своя национален отбор.

По традиция, както всяка година на тази дата, се събраха и легенди на клуба, фенове и ръководни органи, за да сведат глава и да се преклонят пред виликите играчи, наречени Бебетата на Бъзби, а по-късно и Цветята на Манчестър.

Разбира се, в Мюнхен също не останаха безучастни и отново, както всяка една година, се събраха в центъра на града фенове на двата отбора, разпъвайки голям транспарант и вдигайки своите шалове високо над главите.

На страницата на официалния сайт на Байерн също имаше текст, припомняйки трагедията през 1958-а:

"Цветята на Манчестър

6 февруари 1958 г. е черен ден в историята на футбола. Легендарният отбор на Манчестър Юнайтед - Бебетата на Бъзби, претърпява самолетна катастрофа на летище Мюнхен. Загиват двадесет и трима души, включително осем играчи. И все пак, 65 години по-късно трагедията представлява и приятелство и помирение.

Когато през 1968 г. Манчестър Юнайтед побеждава Бенфика с 4:1 след продължения на финала за Купата на европейските шампиони, седемгодишният Патрик Бърнс седи като омагьосан пред телевизора вкъщи.

"Моят отбор беше първият английски клуб, който някога е печелил Европейската купа, свещеният граал, точно 10 години след като нашият клуб беше почти унищожен. Това остана с мен през целия ми живот", казва той сега.

Това, което го очарова толкова много, не е чистият триумф, а историята за възкръсването на Феникс от пепелта, която започва с най-голямата катастрофа, която може да се случи на футболен клуб: инцидент, в който е замесен целият отбор.

И това не е просто отбор - това е "Busby Babes", отбор, съставен предимно от местни играчи, включително някои от най-големите английски таланти, кръстен на своя мениджър Мат Бъзби. Те са шампиони на Англия през 1956 г. и 1957 г., а средната им възраст е 21-22 години.

На "Бейбс" се гледаше като на отбор, който ще доминира в европейския футбол през следващите години, но тогава дойде тази спирка в Мюнхен на 6 февруари 1958 г. По време на полета им към дома от гостуването на Цървена звезда в Белград, където Юнайтед достига до полуфиналите, благодарение на равенството 3:3 (5:4 в общия резултат), самолетът трябва да зареди гориво в Мюнхен.

Когато самолетът трябвало да продължи пътуването си, валял силен сняг, на пистата имало кал - и самолетът не достигнал необходимата скорост за излитане. Вместо това се стрелнал над пистата, пробил предпазната ограда, разбил се в дървета, детска градина, къща, навес, бетонна база.

Самолетът бил разкъсан на части и се запалил.

"На "Манчестърплац" се усеща мащабът на катастрофата. За феновете е все едно са загубили членове на семейството си".