Отбраната на Бахмут е военна необходимост за Украйна

Това заяви началникът на Сухопътните войски на страната Олександър Сирски

Украйна
13:55 - 27 Март 2023
1994
Отбраната на Бахмут е военна необходимост за Украйна

Украинските войски продължават да отблъскват тежки руски атаки срещу град Бахмут, чиято отбрана е "военна необходимост". Това заяви началникът на Сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски, цитиран от "Ройтерс".

Украинските въоръжени сили съобщиха, че по време на посещение на източната линия на фронта генерал-полковник Сирски е предприел действия за решаване на "проблемни въпроси, които възпрепятстват ефективното изпълнение на бойните задачи" и е взел "оперативни решения, насочени към укрепване на нашите способности за възпиране и нанасяне на щети на врага".

Въпреки че не бяха разкрити подробности, нито бе уточнено кога се е състояло посещението, изявлението на Сирски показва намерението на Украйна да продължи да се бие в Бахмут въпреки големия брой жертви там.

"Продължава най-напрегнатият етап от битката за Бахмут. Обстановката постоянно е трудна. Противникът търпи значителни загуби в човешки ресурси, въоръжение и военна техника, но продължава да води настъпателни действия", отчете той.

Сирски поздрави украинските сили за издържливостта им в "изключително трудни условия" и подчерта, че отбраната на Бахмут е мотивирана от военна необходимост.

Изчисляваме всички възможни варианти за развитие на събитията и ще реагираме адекватно на настоящата ситуация, увери той.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски също посети района на Бахмут и раздаде медали на войниците. Визитата му имаше за цел да повиши бойния дух в момент, когато Украйна се готви за възможна контраофанзива след 13 месеца война.

В събота главнокомандващият генерал Валерий Залужний заяви, че ситуацията около Бахмут се "стабилизира".

Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия.

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.