Отцепниците от БСП правят нова партия

Политика
18:25 - 09 Декември 2020
6953
Отцепниците от БСП правят нова партия

"Българска прогресивна линия" - това е името на новата партия, която основават отцепниците от БСП, научи Lupa.bg. Новата формация вече се готви за активен живот в социалните мрежи и е открила своя страница във Фейсбук. 

Новият проект ще бъде оглавен от Красимир Янков, който се изживява като лидер на низвергнатите от БСП. Освен него в партията ще влязат и депутатите Димитър Стоянов, Лало Кирилов, Николай Иванов и Георги Андреев.

Стоянов е бургаски народен представител, който влезе в 44-ото Народно събрание с преференции.

"Това ще бъде ляв проект, чиято цел е развитие на модерен социализъм", обясняват инициативата си депутатите. 

Останалите трима отцепници от БСП - Валери Жаблянов, Чавдар Велинов и Михаил Христов, няма да се включват в „Българска прогресивна линия“. Първите двама остават в БСП. Те обаче ще продължат да си сътрудничат в парламента с групата около Янков. 

"Ние нямаме за идея конфронтация в лявото пространство с никого. Нямаме намерение на никого нищо да доказваме. Просто искаме да стъпим на чисто и да продължим напред", коментира Димитър Стоянов. 

Техните стари съпартийци от БСП обаче веднага взеха новата формация на майтап. "Е, каква е тая линия - поне лига да се бяха кръстили", иронично подхвърлиха социалисти. 

Сред основните цели на новата партия ще бъдат европейско развитие на България, защита на всички конституционни свободи, защита на наемния труд, свободни професии, среден и дребен бизнес, хората на науката, културата и изкуството, обясниха от новата формация.