Отцепниците от БСП скараха депутатите

Политика
09:38 - 05 Ноември 2020
4300
Отцепниците от БСП скараха депутатите

Лют спор се разрази още в първите минути от работния ден за депутатите. Те успяха да съберат кворум със 121 в зала, след като вчера заседанието пропадна, но се скараха заради предложение на отцепниците от БСП, което бе вкарано извънредно в дневния ред.

Вече и независимите депутати имат право на декларации от трибуната на народното събрание, това предложение на "прогресивните социалисти" намери вече подкрепата на ГЕРБ и патриотите в правната комисия вчера. Още тогава зам.-шефът на НС Кристиян Вигенин забеляза договорка между управляващите и отцепниците за осигуряване на кворума.

Спорът тази сутрин започна с искане на БСП да отпадне първата точка от дневния ред. Последва обаче разпра със забележки срещу председателката на НС Цвета Караянчева, че е прекъснала Христо Проданов от левицата.

„Каквито и да са емоциите правилникът е правилник. Виждаме, че по първа точка той се опитва да бъде нагласен за управляващите. Нямате нито морала, нито друго основание да прекъсвате процедурата на колега народен представител. Още една причина и вие да си отидете, макар че колегите ви спасиха“, каза зам.-шефът на парламента Кристиян Вигенин, а докато говореше управляващите тропаха по банките си.

„Не пречим на никого, а това, че не можете да съберете кворума си е ваш проблем", каза Таско Ерменков от БСП и нарече тропащите депутати "овчари". "Ако продължите по този начин да се държите все едно сте във вашата лична кухня, а не в парламента, моля да напуснете“, каза Ерменков на Караянчева, а тя му отвърна, че само преди 2 седмици колегите й са „показали, че мястото й е в парламента“.

Последва поименно преброяване, а червените депутати напуснаха демонстративно залата. Въпреки това се оказа, че има 133 присъстващи и заседанието продължи.