Отчаяние: Кръчмите в Прага свалят цената на бирата

По улиците на чешката столица ги няма вечните тълпи от туристи

Новини
09:22 - 26 Май 2020
1971
Отчаяние: Кръчмите в Прага свалят цената на бирата

Заведенията в чешката столица Прага  вече работят, но туристите ги няма. Някога претъпълнените улици в центъра на един от най-красивите градове в света, сега са само минало. Сега са почти безлюдни и на тях цари мир, който столичните ресторантьори, чийто бизнес се движи тъкмо от туристите, наблюдават с тъга, пише в репортаж чешкият информационен сайт lidovky.cz.

Макар в понеделник, 25 май да беше първият ден от облекчените мерки и гостите успяха да седнат на масите на любимите си места, столовете на много заведения в центъра на столицата останаха празни. Това е причината някои сред тях да свалят цените и да се насочат към местните клиенти..

Бира за 39 крони, обявяват табелите на много ресторанти в центъра на столицата. За някои такава цена е само една трета от оригиналната преди кризата. Така ресторантьорите привличат жителите на столицата към златната напитка. Въпреки това вчера ресторантите, които обикновено са пълни с туристи, бяха празни.

Trdelniky (кифла на клечка, която се пече на улицата - б.р.) продължават да се въртят върху горещи въглища, но цветът на повечето е доста по-тъмен от здравословния. Чужди езици се чуват от време на време, но не всички ресторанти се пълнят от чужденци. Дори чехите не са достатъчни за това. Въпреки това ресторантьорите сега разчитат на тях.

„Намалихме всичко с около 30 процента, адаптираме менюто към местните клиенти“, потвърждава Якуб Моравец за чешкия информационен сайт Lidovky.cz, който е управител на ресторант „У Тина“ на площада в Стария град. „Добавихме мезета към бирата. Класиката на чешката кухня остана, тя е универсална“, обясни той. Ако сега по обед четирима гости седят на масата в ресторанта, друг път, според Моравец, ще бъде пълно. След това около три четвърти от гостите ще бъдат чуждестранни туристи. „Надяваме се, че местните ще харесат менюто ни и ще се върнат“, вярва Моравец.

Според него местните ресторанти могат да си позволят да бъдат по-евтини, главно поради намаления наем. „Когато разходите се върнат там, където са били преди кризата, операциите биха били неустойчиви с такива цени. Ще става въпрос за компромиси“, откровен е Моравец. Ресторантът "У Тина" все още не е успял да определи количествено точните загуби. „Като се има предвид, че април и май са икономически интересни месеци, загубите ще са огромни“, добавя Моравец, който сега освен че менажира заведението и мие чинии.

Разходка из препълнената преди "Карлова уличка" в центъра, водеща до Карловия мост, сега е почти тъжна. Операторите на щандове за освежаване с trdelniky, палачинки, колбаси и собствениците на по-големи ресторанти оглеждат напразно за гости. Дори безплатно кафе с палачинка няма кого да примами. Максимум петима гости от другата страна на улицата се наслаждават на следобеден десерт.

Оптимистичният поглед вероятно не се споделя от много управители на ресторанти и хотели от другата страна на "Мала страна". Въпреки „завръщането в нормално състояние“ в понеделник, тъмнината и всички столове там останаха наопаки. Накрая попаднах на открит ресторант, принадлежащ на хотела "Под Вйези" на улица "Мустек". Голяма част от ръководството на ресторанта на съседна маса обсъжда как най-добре да коригира услугите. "Паднахме до равнище на цените извън Прага. Намалихме ги с около 80 процента. Отчаяно е", потвърди шефът на ресторанта. "Нереалистично е да разчитаме, че ще бъдем спасени от домашни клиенти", казва той насред пустото заведение.

Други ресторантьори също са скептични. Например в друго заведение в историческия център на Прага не смятат да се отказват от качество или цени. „Местните жители така или иначе няма да ни спасят. Ако сега трябваше да намалим цената или да се откажем от качеството на услугите за чешките клиенти, това би било лъжа и заблуждаваща реклама“, казва собственикът на италиански ресторант, който не пожела да публикува името си. Само няколко служители седяха в уютното заведение за обяд вчера.

„Имаме цени според разходите, така че не можем да ги променим сега. Не бихме се отказали от качеството“, казва той за сървъра Lidovky.cz. И добавя отчаяно „Ние сме в капан, не можем да се справим“.

Дали туристите ще представляват голям дефицит в продажбите на ресторанти, популярни в Чехия, предстои да видим. Въпреки че "Малостранска беседа" се намира директно на маршрута до замъка Храдчани, повечето от гостите преди кризата са чехи и посещават заведението редовно.